Verkiezingen met een geurtje aan?
Binnenland politiek

Bob De Brabandere (Vlaams Belang): “De sociologische ontwikkeling die deze stad ondergaat speelt niet in ons voordeel, ik ga daar niet flauw over doen”

Michaël Vandamme

Tien jaar geleden ruilde hij Gent voor Brussel in, ging aan de slag bij het Vlaams Belang aldaar, groeide door naar de partijtop en is vandaag het gelaat van zijn partij in Brussel. De manier waarop de stad evolueerde, maakt de situatie politiek niet evident voor de partij in de hoofdstad. Het weerhoudt er hen echter niet van een duidelijke kijk op de hoeksteen van de Belgische constructie uit te dragen. “Het is vijf na twaalf en er moet dringend gehandeld worden”, klinkt het bij de Brusselse Vlaams Belang-voorzitter.U koos ervoor om naar Brussel te verhuizen en werk- en woonplek te laten samenvallen. Een bewuste keuze? Per slot van rekening zijn er duizenden Vlamingen die dagelijks naar Brussel pendelen. Dat had ook gekund?

“In principe wel, maar er zat iets avontuurlijks aan. Mijn huidige vrouw, toenmalige vriendin, is een Estse. We leerden elkaar kennen via haar tweelingzus die in Gent op Erasmus-uitwisseling was. Ik solliciteerde zowel ginder als hier. Ik kon beginnen in een Ests bedrijf, maar ook bij het Vlaams Belang. ‘Ik weet wat politiek voor je betekent, doe dat maar en ik kom naar Vlaanderen’, zei ze. In Brussel wonen leek een evidente keuze.”

Doorgaans richten jullie je pijlen op wat fout loopt in deze stad. Wat is nu precies hetgeen u motiveert om hier te blijven wonen?

“Ondanks al wat hier mis gaat, is er een soort grootstedelijkheid die me aanspreekt. Met mijn excuses voor mijn Antwerpse vrienden, maar Brussel is de enige echte grote stad in dit land, en dan nog bescheiden op wereldschaal. Hier beweegt van alles. Je hebt musea, een sterke gastronomie en concertzalen, wat zwaar doorweegt voor een muziekliefhebber als ik. Ik was op het laatste concert van de AB voor de lockdown, én op een van de eerste erna (lacht).”

Johan Demol

Het VB in Brussel is een verhaal van hoogtes en laagtes. Er waren de hoogdagen met Johan Demol, toen plots een meerderheid aan Vlaamse kant binnen bereik leek te liggen. Bij latere verkiezingen ging het dan weer bergaf tot die ene zetel van vandaag…

“De sociologische ontwikkeling die deze stad ondergaat speelt niet in ons voordeel, ik ga daar niet flauw over doen. Om te beginnen is er de sterk geslonken groep die je nog als ‘Brusselse Vlamingen’ kan bestempelen. De samenstelling van het Nederlandstalige electoraat is ook wat het is en geen afspiegeling van de Vlaamse realiteit. Dat speelt. Je ziet trouwens dat buiten de N-VA en het Vlaams Belang alle partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen op gemengde lijsten opkomen. Het is de enige manier om nog verkozenen te halen, ook al weet je aan wie ze schatplichtig zijn en wegen ze daardoor nauwelijks. Het aantal Nederlandstaligen mag dan klein zijn, ik kan me niet voorstellen dat alle niet-Nederlandstalige Brusselaars gelukkig zijn met de gang van zaken. Ook zij ergeren zich aan het wanbeleid, het islamisme, de criminaliteit en dergelijke.”

lees hier het volledige artikel ‘Bob De Brabandere (Senator en voorzitter Vlaams Belang Brussel): “In Brussel wordt met een speelgoedgeweer op een mammoet gevuurd”`’

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Michaël Vandamme (°1974, Brussel) is medewerker aan de rubrieken Buitenland en Geopolitiek. Hij studeerde rechten, filosofie en internationale betrekkingen. Beroepshalve is hij redacteur en voormalig hoofdredacteur van een aantal vakbladen.

4 gedachten over “Bob De Brabandere (Vlaams Belang): “De sociologische ontwikkeling die deze stad ondergaat speelt niet in ons voordeel, ik ga daar niet flauw over doen””

  1. BOB,brussel is maar een stadje van 120 000 inwoners,al de rest zijn gemeentes die er rond hangen,maar dat allemaal samen maakt dat het brusselse gewest het dichts bevolkt is,alleen ontbreken er nog kamelen en apen,de rest is er al

  2. Als groen haar zin krijgt gaan de taxi’s verdwijnen , en vervangen worden door kamelen !! echt milieu vriendelijk !! Een tijdje geleden zij een Marokkaan die hier een tijdje was voor zijn werk , in mijn land zijn ze blij dat de holbewoners bij jullie zitten , want we zijn ze liever kwijt dan rijk en hebben liever dat ze nooit terug komen !!

Plaats een reactie

Delen