Chinese gamers in Chongqing (Shutterstock)

Chinese gamers in Chongqing (Shutterstock)

Cultuuroorlog

China verbiedt homoseksuele relaties in computerspellen

Carl Deconinck

De Chinese overheid heeft beslist dat homoseksuele personages, homoseksuele relaties en “verwijfde mannen” niet meer mogen voorkomen in computerspellen die in het land verkocht worden. Games zullen in de toekomst aan strengere voorwaarden gehouden worden die “de juiste waarden” weerspiegelen en een “juist begrip” van de Chinese geschiedenis en cultuur bevatten. Dat lekte uit via de South China Morning Post.

Normaal had de Chinese overheid reeds moeten beslissen welke videogames een licentie konden krijgen voor augustus en september, zoals gebruikelijk is in het land. Maar nu kwamen er geen toestemmingen. Dit komt door een verstrenging over wat de communistische overheid als “gepaste inhoud” beschouwt. Een memorandum gericht naar game-associaties die door de Chinese staat gesteund worden lekte uit. Dat bepaalt dat games niet apolitiek zijn of “louter entertainment”. China ziet ze als een nieuwe vorm van kunst die de “correcte waarden” moet reflecteren en een juist begrip van de Chinese geschiedenis en cultuur bevatten.

De Chinese overheid speurt nu naar verboden zaken die niet in games mogen verschijnen. Voorbeelden zijn het lekken van staatsgeheimen, bijgeloof aanwakkeren, geweld verspreiden, het aanmoedigen van gokken of minderjarigen aansporen om zichzelf te kwetsen. Deze speurtocht gebeurt op basis van enkele algemene richtlijnen. Men verwacht echter dat China die specifiek en strikt zal toepassen. Post-apocalyptische spellen waarbij het scenario je aanzet om andere spelers te doden zullen waarschijnlijk niet meer mogen. Spellen met vage moraliteit of waarbij spelers ethische keuzes moeten maken, zullen waarschijnlijk ook aanpassingen ondergaan.

Ook homoseksuele relaties en “verwijfde mannen” moeten eruit. “Indien regulatoren het gender van de personages niet onmiddellijk kunnen bepalen, dan gaan er alarmbellen af”, zo stelt het memorandum. China eist verder dat games de geschiedenis ‘correct’ weergeven. Historische elementen, personages, de omgeving en kledij, moeten zoals officieel bepaald in games verschijnen. Games mogen geen controverse of een valse geschiedenis weergeven. Spelen met een Japanse of Duitse factie in een spel rond de Tweede Wereldoorlog zal dus niet zo evident zijn in de toekomst. Spellen die aanzetten om “barbaren te vernietigen” ziet China nu als het bevorderen van kolonialisme. Games met Japanse krijgsheren verheerlijken dan weer het “militarisme en jingoïsme”.

Het verbod past in een eerdere reeks van maatregelen door de Chinese communistische overheid genomen. Eerder werd verwijfd gedrag” al in de ban geslagen. Officieel is homoseksualiteit toegelaten in China, maar het is weinig aanvaard. Westerse producties moeten wel vaker LGBT-inhoud verwijderen. Zo moest Bohemian Rhapsody, de film over het leven van Freddy Mercury heel wat veranderingen ondergaan. Het toonde immers zijn homoseksuele relaties. Hetzelfde lot onderging Call Me By Your Name. Op het sociale mediaplatform WeChat verdwenen dan weer heel wat accounts van LGBT-groeperingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

14 gedachten over “China verbiedt homoseksuele relaties in computerspellen”

  1. Tja, baas in eigen land hé. Op zich nog geen al te gek idee, persoonlijk zou ik een leeftijdgrens nemen van bv 18+ voor zulke spellekens. De jonge jeugd moet daar niet mee rond hun oren geslagen worden. No to woke.

  2. Ze hebben gelijk, en de idioten die vinden dat “alles mag en alles moet kunnen” moeten dringend naar de psychiate . En liefst géén televisiepsychiater alstublieft!

  3. Everybody is Kung Fu fighting. Geen watjes dus. Anders krijgen ze toestanden zoals in Californië, waar ik eens, niets vermoedend, een hoogst eigenaardige tent binnen liep, met op het podium een gay rock band genaamd ‘Arsehole Sniffer and the Dirty Nappies’.

Plaats een reactie

Delen