N-VA-voorzitter Bart De Wever: "Vlaams Belang flirt met antivax-beweging"

N-VA-voorzitter Bart De Wever. Photo News

Uncategorized

De Wever haalt uit naar Vlaams Belang: “Uiterst rechts hoort thuis op de stortplaats van de geschiedenis”

Anton Schelfaut

Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt iedereen binnen zijn partij dat uiterst rechts kleingekregen moet worden. “Het is een ideologie die niets kan bijdragen tot de mensheid in de 21ste eeuw, net als het communisme”, hekelt hij in een interview met De Standaard. “Ze hoort thuis op de stortplaats van de geschiedenis.”

Over de manier waarop je extreemrechts kleinkrijgt, valt er volgens De Wever wel nog te discussiëren: “Door ze te negeren of door ze mee in bad te trekken.”

Voorts benadrukt De Wever dat hij wel degelijk de intentie heeft om de kiezers van Vlaams Belang terug te halen. “Het is u misschien ontgaan, maar ik heb een boek geschreven met imam Khalid Benhaddou om te tonen dat er een heilzame en een heilloze weg is wat identiteit betreft. Dat doe je niet als je niet de intentie hebt om een groot deel van de kiezers van extreemrechts, die lang niet allemaal racisten zijn, terug te halen. Maar dat doe ik op mijn eigen speelhelft. Sommigen zien de Chinese muur niet, maar in mijn ogen is hij glashelder.”

De Wever ontkent dat hij het Vlaams Belang zelf heeft wakker gekust met de crisis rond het VN-migratiepact. “Wie dat beweert, is intellectueel totaal verblind”, besluit hij. “Extreemrechts is in heel Europa wakker geworden na de migratiecrisis. Als iemand dat monster heeft wakker gekust, dan was het Duits bondskanselier Angela Merkel, niet ik. Wij hebben ons er zo goed mogelijk tegen verdedigd.”

Peilingen

De N-VA-voorzitter geeft toe dat hij zich zorgen maakt over de recente peilingen. “Als de peilingen kloppen, ziet het er niet rooskleurig uit. Als die realiteit worden, dan is mijn partij niet sterk genoeg om dat proces (de confederale omslag, red.) onder controle te houden”, waarschuwt hij. “Daarvoor hebben we minstens 25 procent van de stemmen nodig. Daar lig ik ’s nachts wakker van. Ik ben een conservatief, ik ben tegen revoluties. Op termijn kan daar iets moois uit groeien, maar de eerste generatie plukt daar meestal niet de vruchten van.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

41 gedachten over “De Wever haalt uit naar Vlaams Belang: “Uiterst rechts hoort thuis op de stortplaats van de geschiedenis””

 1. BDW, let maar op dat jouw partij niet eerst op de stortplaats van de geschiedenis terecht komt. Heulen met de PS kan je als de beste, deze willen enkel de vernietiging van het vlaamse goed, maar je bent te blind om dat te zien. En die 25% van de stemmen zal je in 2024 ook op je buik mogen schrijven als je zo verder doet.

 2. Sorry meneer De Wever, maar er is weinig geloofwaardigheid na al de jaren van N-VA bestuur.
  VB wilt enkel voor eigen volk zorgen, zoals alle normale ouders er eerst voor zorgen dat ze hun kinderen kunnen kleden en eten geven vooraleer ze een ander helpen.

 3. Velen binnen de N-VA denken daar anders over. De Wever stevent af op een splitsing van zijn partij. Vreemd dat hij dat niet inziet. Als oud VU-lid zou hij dat moeten weten.

 4. Wat een arrogantie eigenlijk. Ik hoopte echt dat u degene ging zijn die het belachelijke cordon ging opblazen, maar ik heb me dus 20 jaar aan een stuk vergist. Zo zal het 15%, hoop en al, worden voor die nva. Snapt u niet dat het tij aan t keren is en we van oost tot west, van noord tot zuid, souverijn willen zijn en dat zullen we worden met of zonder u. U staat aan de verkeerde kant van de geschiedenis maar u beseft het (nog) niet. Ik ben echt ontgoocheld in u Mr de Wever. U bent een karikatuur aan t worden, wordt wakker man!

 5. Zo sprak Zarathoustra gezeten op zijn troon in het Schoon Verdiep aanbeden door zijn ” Welgeborenen” en bediend door zijn ” erfelijke ambtenaren ” BDW is misschien heerser in de Stadstaat Antwerpen maar hij heeft duidelijk GEEN aandacht voor zijn Parking waar hij nog wel aanzien geniet maar het VERTROUWEN kwijt is. Als NVA wil overleven moet er duidelijk een opvolger als voorzitter naar voor treden. Dit mag geen overloper zijn doch een harde Vlaming van buiten Antwerpen.

 6. De haatspuwer is daar weer! Wat een blaaskaak! Wat een arrogantie! Wat een windhaan! Wat een machtswellusteling! Ik hoop dat hij ’s nachts nog lang wakker mag liggen. Als de NVA nog een partij van betekenis wilt blijven moet ze haar kapitein zo vlug mogelijk over boord gooien. Een Forza Flandria? Graag, maar dan zonder De Wever.

 7. De Wever NVA voel nu al aan dat zijn partij een verliezende partij zal zijn in 2024 ,en spartelt wanhopig om zich heen , dan is het dit ,dan is het dat – Samenwerken is iets dat vreemd is bij de NVA!

 8. Binnnen de N-VA wil 80% van de kiezers samenwerken met het Vlaams Belang.N-VA voorzitter duwt zijn eigen partij met de rug tegen de muur.Als gevolg hiervan zal de partij zich moeten reorganiseren met ernstige en bekwame partijleiders tot gevolg.De Wever riskeert hiermee op het stort van de geschiedenis te belanden! Wie neemt deze man nog ernstig?

 9. VB is het stort, kiezers zijn ranzig, artikel 1 van het NVA-programma is voor de vuilbak, ik ben niet on speaking terms met Ovld, Vooruit CR is luchtledig, met de PS valt pas zaken te doen, …… ik heb schrik dat ik geen 25% meer ga halen zodat ik mijn afspraak met de vlaamse geschiedenis ga missen terwijl wij al 17 jaar vlaams meedoen en 4,5 jaar federaal alles te zeggen hadden. Wie kan volgen ? Wie gelooft deze mensen nog.

 10. als het onland dat “belgië” heet ontstond middels een “revolutie” lijkt het me niet meer dan logisch dat het via een “revolutie” ook (eindelijk) aan z’n end komt! (overigens: een “omwenteling” volstaat , wat in 1830 gebeurde was immers ook niet meer dan dàt!)

 11. Als De Wever denkt met zijn stoere praat Het Vlaams Belang te kleineren dan gaat hij toch van een kale kermis thuis komen ,Ofwel met of allebei niets en 2miljoen kiezers teleur stellen en dan is het voorgoed gedaan met NVA

 12. Of wel terug naar 1 regering ,nu zijn de 6 regeringen niet te betalen voor de bevolking ,na tijd is zelfs de pensioenrn niet meer te betalen door al die politiekers met hun 7500 € per maand .
  Waar een gezinet 2 carrières amper 1600 euro per gezin krijgen en jaren veel hebben aan toe gedragen.

 13. Foei, Mr. Bart De Wever als Romeinse keizer van de Nva laat u zich verlagen tot platvloerse onliners om uw politieke carrière te redden. Maar het dringt u nog niet door dat u de voeling met uw achterban hebt verloren .

 14. De Wever tracht het VB klein te krijgen door de kiezers van VB eerst mestkevers te noemen en nu stortafval. Wat een vuile klootzak is hij . Hij heeft de vlamingen verraden en belogen tot en met. Wie denkt deze kazakkendraaier te zijn. IEDEREEN BINNEN DIE PARTIJ IN ZIJN KIELZOG EN ZWIJGEN. IK KAN HET WETEN.

 15. Zo is het en niet anders. Denkt BDW dat dé echte Vlamingen blijven slikken dat hij het communautaire in de ijskast/diepvries stopt? De echte Vlamingen liggen met handen en voeten gebonden in deze partij, Vuye en Wouters indachtig. Ze zijn alleen gebruikt om stemmen te ronselen voor de partij N-V(ok)A.

 16. Denkt BDW dat dé echte Vlamingen blijven slikken dat hij het communautaire in de ijskast/diepvries stopt? De echte Vlamingen liggen met handen en voeten gebonden in deze partij, Vuye en Wouters indachtig. De echte Vlamingen zijn alleen gebruikt om stemmen te ronselen voor de partij N-V(ok)A.

 17. Die gekke voorzitter moet dringend afgezet worden. Wie gelooft die ‘dikke nek’ nog. Als hij toch zo zeker van zijn stuk is laat hem dan eens een referendum houden binnen zijn partij. Volgens mij is er een meerderheid die met VB willen samengaan. Dag Bartje, tot nooit meer.

 18. Zoals de man over zijn politieke opponenten praat (de stortplaats van de geschiedenis) zegt dit meer over de man zelf dan over zijn collegas. Vertrouw je het beoordelingsvermogen van een man die in die termen spreekt?

 19. Het zou het Vlaams Belang sieren zelfs niet meer te reageren op zulke domme uitspraken.
  BDW was toch een boek aan ’tschrijven met zijn beste vriend Khalid over integreren en de samenleving en hij doet zelf het tegenovergestelde met de Vlamingen die tevergeefs op deze “strateeg” gerekend hadden. Vlaams Belang, span U in VOOR de mensen, meer VOORstellen dan TEGEN en verspil uw energie niet met schrijven en spreken tegen NVA. De mensen zijn veel slimmer en vele NVA-ers keuren deze uitspraken af, die nijdigheid, die haat van BDW waarmee hij denkt mensen voor zijn partij te winnen. Dan koelt het zonder blazen en toon je meteen dat je van een ander niveau bent. Ik denk niet dat Assita Kanko het daarmee eens is.

 20. Wat De Wever en Magnette gemeen hebben is dat ze elk massa’s stemmen aan radicale partijen verliezen, en dat maakt beiden zenuwachtig. Maar of die gelijkenis voldoende is om een gemeenschappelijk project op te bouwen, is betwistbaar. ’t Is niet omdat je in ’t zelfde schuitje zit, dat het schuitje niet kan kantelen. De één valt links in de kolkende rivier, de ander rechts. En beiden zullen tegelijk verzuipen, zo lijkt het. Nadien volgt dan de echte strijd.

 21. We zouden in ons Vlaanderen beter een samenwerking vinden tussen ALLE Vlamingen die geloven in een sterke, soliede en sociaal geëngageerde maatschappij. Dan halen we misschien een meerderheid.
  Vlamingen hebben elkaar altijd bestreden. Waarom?

 22. Door zulke uitspraken is Bart Dewever ontzettend veel reclame aan het maken voor Het Vlaams Belang! Als “super” intellectueel” heeft hij niets geleerd uit het verleden , hoe kun je nu zo stom zijn , evenals gans het team, die hem helpen meedenken…….domme ganzen toch!!

Plaats een reactie

Delen