Oud-president Micheil Saakasjvili. Foto Twitter

Oud-president Micheil Saakasjvili. Foto Twitter

Uncategorized

Oud-president Saakasjvili gearresteerd in Georgië

Wijnand Meeus

Oud-president Micheil Saakasjvili is opgepakt in Georgië kort nadat hij zei te zijn teruggekeerd uit ballingschap. Volgens premier Irakli Garibasjvili werd Saakasjvili meteen gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis, waar hij zijn straf zal moeten uitzitten. Saakasjvili werd in 2018 bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar wegens machtsmisbruik.

De Georgische autoriteiten spraken eerder nog tegen dat Saakasjvili weer in Georgië was. De voormalige president zegt dat hij was teruggekeerd omdat er zaterdag lokale verkiezingen worden gehouden. Garibasjvili had de oud-president al gewaarschuwd dat hij direct zou worden opgepakt als hij naar zijn vaderland zou komen. De oud-president verliet Georgië in 2013 toen daar een rivaal aan de macht kwam. Saakasjvili maakte vrijdag via Facebook bekend in de Georgische kuststad Batoemi te zijn en “spoedig” naar hoofdstad Tbilisi te zullen vertrekken.

“Ik zet mijn leven en vrijheid op het spel door terug te keren”, klinkt het bij de 53-jarige politicus in een video. Hij vraagt kiezers de door hem opgerichte oppositiepartij Verenigde Nationale Beweging te steunen. Saakasjvili leidde Georgië tussen 2004 en 2013. De oud-president werkt tegenwoordig in Oekraïne, waar hij een overheidsorgaan aanstuurt dat zich bezighoudt met hervormingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Oud-president Saakasjvili gearresteerd in Georgië”

  1. Wat bezielt die vervolgde politici om terug te keren naar hun land (Saakasjvili, Navalny) of zich te verplaatsen naar een land, waar je kan worden opgepakt (Puigdemont) ? Voelen ze een onbedwingbare neiging om martelaar te spelen ? Je kon het toch zo voorspellen ?!

Plaats een reactie

Delen