Minister Van Peteghem pleitte donderdag in de Kamer voor een daling van de brandstofprijzen (Photonews)

Minister Van Peteghem pleitte donderdag in de Kamer voor een daling van de brandstofprijzen (Photonews)

Uncategorized

Overheid wil rem op torenhoge brandstofprijzen

Damien Segers

Nadat de brandstofprijzen al enkele weken recordhoogtes bereiken, pleitte minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) voor een verlaging van de accijnzen in de Kamer. Eerder al pleitte mobiliteitsorganisatie Touring voor zo’n verlaging.

Op enkele weken tijd zijn de brandstofprijzen naar recordhoogtes gestegen. De maximumprijs voor Benzine 95 (E10) ligt momenteel op het record van 1,754 euro. In Nederland is de symbolische grens van 2 euro al enkele weken behaald, en staat de prijs voor een liter E10 momenteel op 2,10 euro. Daar geldt er namelijk geen door de overheid bepaalde maximumprijs.

Om deze blijvende stijging tegen te gaan, pleit na Touring nu ook Van Peteghem voor het invoeren van een zogenaamd omgekeerde cliquetsysteem. Hierbij dalen de accijnzen automatisch vanaf bepaalde prijsdrempels. Zo wordt een schokdemper ingebouwd tegen te forse stijgingen van de prijs aan de pomp. Dit systeem werd in het verleden meermaals ingevoerd en afgeschaft. “We hopen natuurlijk dat de marktprijzen spoedig normaliseren, maar we kunnen onze gezinnen in tussentijd niet aan hun lot overlaten“, zei de minister donderdag in de Kamer na vragen van Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) en Raoul Hedebouw (PVDA).

Vlaams Belang klaagde reeds in augustus de brandstofprijzen aan. Zo pleitte voorzitter Tom Van Grieken voor een verlaging van de accijnzen om de koopkracht van de mensen te beschermen.

Absoluut record te wijten aan coronacrisis

De huidige brandstofprijzen zijn een absoluut record. In januari 2021 bedroeg de prijs voor een liter E10 nog 1,35 euro. Dat betekent een stijging van meer dan dertig procent op nog geen jaar tijd. Volgens de Belgische Petroleum Federatie is de reden van de stijgende brandstofprijzen een correctie na een prijsdaling tijdens de coronacrisis. Daarnaast zou de vraag simpelweg te groot zijn voor het globale aanbod.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

2 gedachten over “Overheid wil rem op torenhoge brandstofprijzen”

Plaats een reactie

Delen