Regering maakt 750 miljoen vrij voor krantenbedeling

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Regering maakt 750 miljoen vrij voor krantenbedeling

Anton Schelfaut

De federale regering maakt 750 miljoen euro vrij voor de krantendistributie tot 2027. Dat bericht De Tijd dit weekend. Een concessie op maat van Bpost, klinkt het bij de N-VA.

Open Vld diende in 2019 een wetsvoorstel in om een einde te maken aan de concessie voor de verdeling van kranten en tijdschriften. Maar onder druk van de PS kiest de Vivaldi-regering er opnieuw voor om een concessie uit te schrijven.

Voor de nieuwe concessie, die in 2023 ingaat, wordt voorzien in een budget van 750 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) op een vraag van N-VA-Kamerlid Michael Freilich. Het jaarbudget is aflopend. Zo wordt in 2023 in 162,5 miljoen euro voorzien, in 2027 nog in 137,5 miljoen. “De bedragen dalen omdat er jaarlijks minder papieren kranten worden gedrukt. Een deel van de besparing zal worden geherinvesteerd in de digitale transitie”, licht het kabinet-Dermagne toe.

Hoewel de aanbesteding nog loopt, leidt het volgens Freilich geen twijfel dat Bpost het contract zal binnenhalen. “De concessie is op maat geschreven om andere spelers buiten te houden. Het is niet fraai.” De N-VA stemde bij het begin van de regering-Michel nochtans zelf in met een concessie tot 2019. “Maar dat was op voorwaarde dat het de laatste keer zou zijn”, aldus nog Freilich.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Regering maakt 750 miljoen vrij voor krantenbedeling”

  1. Liever voor gecensureerde kranten dan voor immigratie! Van mij mogen ze er zelfs gerust 1,5mil in pompen maar dan Wil ik wel de pal nws krant iedere week in men bus.

    Stop de islam stop vivaldi en hou van de vrijheid zo als wij die kennen.

  2. Als zo iets (het subsidieren van kranten) gebeurt in andere landen, dan noemt men dit “mouthpiece” media of regime media. Bij Youtube komt er dan een waarschuwing onder elk filmpje: “Let op: deze video is gemaakt door XXX, welke gesubsidieerd wordt door de staat YYY”. Waarom waarschuwt men hier bij ons het publiek niet voor dergelijke staats- gesubsidieerde media ?

  3. Ik lees vol trots iedere dag De Morgen, en steeds op donderdag, op het terras, wijd uitgespreid, ´t Pallieterke. Moet kunnen! In ieder geval, de Belg moet terug aan de gazet, weekblad, maandblad, kwartaalblaf geholpen worden.

  4. Een complot tegen de democratie want dit bezegeld definitief het einde van een onafhankelijke pers. “Vivaldi” een liberaal, groen en rood virus tegen het pluralisme en de democratie.

Plaats een reactie

Delen