Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld)

Binnenland politiek

Somers wil gemeenteraad aantrekkelijk maken: Bijna 300 raadsleden gaven er al de brui aan

Wannes Neukermans

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) wil er voor zorgen dat de gemeenteraad opnieuw aantrekkelijk wordt. Uit cijfers blijkt namelijk dat veel gemeenteraadsleden hun zetel al hebben opgegeven, terwijl de gemeentelijke legislatuur nog niet eens halfweg is. Somers vindt dit zorgwekkend en wil met behulp van een werkgroep de gemeenteraad opnieuw populair én belangrijk maken.

Knack publiceerde cijfers waaruit bleek dat sinds het begin van de bestuursperiode (2019) al 680 Vlaamse gemeenteraadsleden hun zetel hebben opgegeven. Ondanks hun verkiezing in oktober 2018 hebben 563 mensen hun mandaat zelfs nooit opgenomen. Na een vraag van Vooruit-parlementslid Kurt De Loor (Vooruit) gaf minister Somers aan dat het cijfer van 680 niet klopt. Dat grote verschil zou liggen aan een menselijke administratiefout. Het zou in werkelijkheid gaan om 270 gemeenteraadsleden. Dat er meer dan 500 mensen hun mandaat nooit hebben opgenomen zou dan weer wel kloppen.

Zelfs dan nog vindt Somers de cijfers onrustwekkend. Hij richtte dan ook een werkgroep op met de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) en de administratie Binnenlands Bestuur. Zij zullen zich buigen over het statuut van de gemeenteraadsleden. Uit een bevraging blijkt namelijk dat velen de combinatie van de job met een gezin als zwaar ervaren. “Maar ik denk dat ook impact een rol speelt”, aldus Somers. “Wat is de impact tegenover de meerderheid en de samenleving. Dat zijn existentiële vragen die nieuwe leden zich na anderhalf jaar stellen.”

Volwaardig statuut voor raadsleden

Ook zal Somers een informele werkgroep oprichten. Alle partijen van het Vlaams Parlement zullen daarin zetelen, om de gemeenteraad te versterken. Volgens Somers moet er onder meer iets gebeuren aan de begrotingsdocumenten, die volgens hem steeds minder leesbaar worden. De Loor was dan ook tevreden met de respons van de minister. “Misschien zijn die 270 mensen maar het topje van de ijsberg, en zitten daaronder nog gemeenteraadsleden die wat afwachten”, zei hij. “Ik ben het er volledig mee eens dat we moeten inzetten op de versterking van de lokale democratie, omdat mensen nu eenmaal het meeste vertrouwen hebben in de lokale besturen.”

De christendemocraten vonden ook dat er iets gedaan moest worden. Zij willen sleutelen aan de statuten van de lokale mandaten. “Vandaag kunnen burgemeesters of schepenen bijvoorbeeld niet in bijberoep aan de slag. Raadsleden kunnen ook geen politiek verlof opnemen zonder daarvoor financieel gestraft te worden”, aldus CD&V-parlementslid Brecht Warnez. “Onze burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden doen hun werk absoluut niet voor de centen. Dan hadden ze wel een andere, financieel interessantere job gekozen. Na hun campagne en het kopen van allerhande steunkaarten bij verenigingen, schiet er van de verdienste vaak niet veel over.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Somers wil gemeenteraad aantrekkelijk maken: Bijna 300 raadsleden gaven er al de brui aan”

  1. Gemeenteraadsleden zijn totaal irrelevant in de gemeenteraad. Raadsleden staan onder dwang van de zwijgplicht van het College van burgemeester en schepenen als ze deel uitmaken van de meerderheid en in de minderheid is de fractievoorzitter de orkestleider. Individueel zijn ze dus onmondig/onbekwaam als minderjarigen. Maw ze worden behandeld als een kleuters.

  2. Wat een hypocriete klojo is die SSomers. Hij wil inzetten op de versterking van de lokale democratie en laat ondertussen mensen die voor hun mening uitkomen – met een spandoek – oppakken en voor de rechtbank brengen.
    Gewoon een hatelijke vent.

Plaats een reactie

Delen