Weyts en Diependaele verdedigen ‘Wonen in Eigen Streek’-decreet bij Grondwettelijk Hof

Matthias Diependaele en Ben Weyts. Foto: Belga

Binnenland politiek

Weyts en Diependaele verdedigen ‘Wonen in Eigen Streek’-decreet bij Grondwettelijk Hof

Wannes Neukermans

De Vlaamse regering wil ervoor zorgen dat lokale besturen kunnen blijven kiezen om kavels en woningen voor te behouden voor mensen die een band hebben met de gemeente. Het ‘Wonen in Eigen Streek’-decreet (WIES) wordt aangevochten door een vastgoedvennootschap en een Franstalige vereniging die banden heeft met DéFI.

De WIES-regeling werd geïntroduceerd door de Vlaamse regering om jonge mensen en gezinnen de kans te geven om in eigen streek een woning te kopen, omdat de stijgende grond- en woonprijzen hen anders zouden wegdringen. Het decreet was specifiek gericht op de Vlaamse Rand, die een sterke instroom kent vanuit Brussel.

Discriminatie

Twee organisaties zien er echter een vorm van discriminatie in. De vastgoedvennootschap Fremoluc vindt dat de Vlaamse regering met dit decreet “ingrijpt op de normale werking van de vastgoedmarkt”. Het zou de middenklasse bevoordelen en de regels voor staatssteun schenden. Het Franstalige Association de promotion des ­Droits Humains et des Minorités, dat banden heeft met DéFI, dient ook klacht in. Zij vinden dat het decreet onder andere Brusselaars en Walen discrimineert.

De Vlaamse regering had deze tegenstand verwacht, maar gaat “vol vertrouwen” de procedure bij het Grondwettelijk Hof tegemoet, zegt minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA). “Eigendomsverwerving zit in het Vlaamse DNA en is een prioriteit van het Vlaamse woonbeleid. Met WIES dragen we hier aan bij.” Ben Weyts, die bevoegd is voor de Vlaamse Rand, kaart aan dat hij het decreet belangrijk vindt. “Er zijn de laatste jaren veel jonge mensen en gezinnen uit mijn eigen streek weggetrokken omdat de woonprijzen de pan uitswingen. WIES kan hen een duwtje in de rug geven, zodat ze hun welverdiende plaats in eigen streek wel kunnen behouden.”

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen