Thomas Dermine (Photonews)

Thomas Dermine (Photonews)

Uncategorized

Staatssecretaris Dermine (PS) wil dat EU 5.000 miljard in klimaat pompt

Pieter Van Berkel

Staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) wil dat de Europese Unie (EU) de komende tien jaar 5.000 miljard euro in het klimaat investeert en daarvoor zelf schulden aangaat. Dat zegt hij in De Tijd.

Dermine lanceert het voorstel in het kader van het EU-debat over de nationale begrotingsregels. Momenteel geldt voor de lidstaten een schuldnorm van 60 procent van het bruto binnenlands product. Ook mag het begrotingstekort van een lidstaat in principe niet groter zijn dan drie procent van het bbp.

“De 3 procentnorm heeft de jongste decennia duidelijk tot een enorme terugval in publieke investeringen geleid”, zegt Dermine. “Een oplossing kan zijn groene investeringen immuniteit te geven, waardoor ze niet meetellen voor de norm.”

“Technisch is dat mogelijk”, vervolgt Dermine. “De Europese Commissie heeft voor de doorlichting van de nationale relanceplannen een tool ontwikkeld om een onderscheid te maken tussen groene en niet-groene investeringen.”

Dermine stelt dat er de komende tien jaar 5.000 miljard euro aan investeringen nodig zijn om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. “Als we nu niet voluit gaan, staat de geloofwaardigheid van Europa als politiek project op het spel”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

15 gedachten over “Staatssecretaris Dermine (PS) wil dat EU 5.000 miljard in klimaat pompt”

  1. “Als we nu niet voluit gaan…” Demine is een sossenwieter, en daarbij nog Waal. Zoals we weten zijn sossen en Walen gewoon met andermans geld de grote jan uit te hangen. Dergelijke figuren moeten dringend gecolloqueerd worden, heel dringend. En dit voor het welzijn van EU burgers.

  2. Het “monopolie spelen” gaat als maar verder. Geld bijdrukken alsof het kranten zijn en het met wat boekhoudkundige trucs in de economie brengen. Wees maar zeker, dit monetair spelletje zal over enkele jaren volledig imploderen. Dit zal leiden tot hyperinflatie, maar daar zal die Waalse Sos niet van wakker liggen, die man is een gevaarlijke gek.

  3. Chris,veel mensen weten dat niet,ze denken dat het geld een soort manna is.Aan het klimaat kunnen we niet veel doen,aan het milieu wel.Na sanderken nu een andere geldverspeler die het woord neemt,wij moeten er wel voor werken en willen beslissen wat er mee moet gebeuren,dat zou pas correct zijn.

Plaats een reactie

Delen