Foto illustratief uit maart 2021. Foto Shutterstock.

Foto illustratief uit maart 2021. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Vakbonden verwerpen vierdagenweek met 38 uur

Ruben Notteboom

Er is weinig enthousiasme bij de vakbonden over het voorstel dat bij de regering op tafel ligt om een vierdagenweek in te voeren met 38 uren. Dat wil dus zeggen dat men 38 uren op 4 dagen moet volbrengen, wat dus 9,5 uur impliceert maar met een extra vrije dag.

De christelijke vakbond fronst de wenkbrauwen alvast. “Als je 9,5 uur per dag werkt plus nog eens de verplaatsing, dan worden het wel heel lange werkdagen. Is dat goed voor het welzijn van de mensen?”, vraagt het ACV zich af.

9,5 uur werken per dag te veel

De socialistische vakbond is ook tegen het voorstel. “Zo’n samengedrukte werkweek waarbij je op vier dagen doet wat je anders op vijf dagen doet via een verlenging van de arbeidstijd zou tot toename van de werkdruk leiden”, klinkt het. Vooral ouders kunnen in de problemen komen met zulke lange dagen, omdat het pittig lastig zal worden om voor de kinderen te zorgen.

Het ABVV is wel voorstander van een vierdagenweek, maar in combinatie met een arbeidsduurvermindering. Ze kunnen de vierdagenweek dus wel respecteren, maar niet met de hoeveelheid uren die nu worden voorgesteld. De vakbonden beweren ook dat de 9,5 uur per dag in strijd is met internationale conventies over arbeidstijd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

7 gedachten over “Vakbonden verwerpen vierdagenweek met 38 uur”

  1. Verwondert mij niet: de vakbonden zijn tegen alles. Zij zijn een archaisch instituut, enkel belust op geld, en liefst zonder er iets voor te doen. Dat ze eerst eens beginnen met de Arco gedupeerden terug te betalen, want dat is wel goed voor de mensen.

  2. Ooit in ploegen gewerkt Benny? Dan zou je weten dat dit bullshit is. Ben nooit een grote liefhebber geweest van de bonden maar sta in deze wel achter hun protest. Met 1/2h eten erbij zit je 10 uur op je werk, + 1/2h op en 1/2h af. Dat betekend dat je van half acht ’s morgens tot half zeven ’s avonds van huis bent, minimum. Ik heb nog w.e. ploegen gedaan van 12h dat is maar 2 dagen, je moet dat niet voor je plezier doen. Het enige dat ik hier in zie is een maneuver om het betalen van overuren te vermijden door werkdagen op 9 1/2h te brengen

  3. Vakbonden zijn tegen alles wat geen loonopslag is of werktijdverkorting. Anderhalf uur erbij, de een s morgens, een ander s avonds kan de spits wat verlichten. Plus het feit dat je 1 keer minder de verplaatsing woon-werk moet maken: minder reiskost, minder verkeer. Ik heb jarenlang shiften van 12 h gedraaid. Altijd buiten de spits en 2/3 van de km gereden, en meer vrije tijd. Voor zware fysieke beroepen kan ik het protest wel begrijpen.

Plaats een reactie

Delen