Sir David Amess - Photonews

Sir David Amess - Photonews

Uncategorized

Verenigd Koninkrijk: moordenaar conservatief parlementslid stond op deradicaliseringslijst

Niels Geerinck

De moordenaar van het conservatief parlementslid Sir David Amess werd destijds al doorverwezen naar het nationaal deradicaliseringsprogramma van de Britse overheid. Hij volgde echter geen enkele sessie, omwille van de vrijwillige aard van het programma. Dat blijkt uit het onderzoek dat de autoriteiten momenteel voeren.

Sir David Amess, lid van het Britse Lagerhuis, stierf na een mesaanval. Hij werd vrijdagmiddag doodgestoken in een kerk in zijn kiesdistrict in Leigh-on-Sea. De dader is de 25-jarige Somaliër Ali Harbi Ali. Ali blijft momenteel aangehouden onder de terrorismewetgeving.

De politie laat weten dat uit de eerste ondervragingen elementen van “een potentiële motivatie in verband met islamitisch extremisme” vallen te ontwarren. Daarnaast werden er ook drie huiszoekingen uitgevoerd op verschillende adressen, daarover willen de autoriteiten voorlopig niets kwijt.

Mogelijks banden met Al Shabab

Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat Ali Harbi reeds werd doorverwezen naar het nationaal “deradicaliseringsprogramma voor mensen die het risico lopen extremistisch gedachtengoed aan te hangen” van de Britse overheid. Hierbij worden mensen die tekenen vertonen van radicalisering of die vatbaar hiervoor, ingezet als vrijwilliger. Daarnaast kunnen ze praatsessies volgen. Hij kreeg destijds een uitnodiging uit “preventie“. Ali Harbi ging echter vrijwel nooit naar de vrijwillige sessies. Daarnaast blijkt nu dat de Britse veiligheidsdiensten hem nooit “als een echte dreiging” zagen.

Momenteel gaan de ordediensten er vanuit dat hij alleen handelde en “zichzelf radicaliseerde”. Toch sluiten ze banden met de Somalische afdeling van Al-Qaeda, Al Shabab niet volledig uit.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Verenigd Koninkrijk: moordenaar conservatief parlementslid stond op deradicaliseringslijst”

Plaats een reactie

Delen