Nederlandse scholieren delen massaal humoristische afbeeldingen met Hitler

shutterstock

Uncategorized

Voor het eerst iemand in België veroordeeld voor memes

Pieter Van Berkel

Voor het eerst is iemand in België veroordeeld wegens het plaatsen van memes. Het gaat om een vrouw die racistische en antisemitische video’s en memes op sociale media deelde. De correctionele rechtbank van Turnhout veroordeelde haar tot zes maanden cel met uitstel voor drie jaar en 320 euro boete.

De vrouw, die bekend is bij het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD, deelde de berichten tussen maart 2019 en januari 2020. In de memes en video’s lachte ze onder meer met de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. Bij een foto van de brand van het asielcentrum in Bilzen schreef ze “Ook ik steun de warmste week”. Op haar internetprofielen zouden ook verschillende neonazistische symbolen te zien zijn.

Gelijkekansencentrum Unia stelde zich burgerlijke partij en is blij met de veroordeling. Volgens Unia waren de posts negationistisch en zetten zij aan tot haat en geweld.

“Binnen het extreemrechtse milieu zien we een verschuiving van offline- naar online-activisme dat evenveel een bedreiging vormt voor de openbare orde en de sociale cohesie”, zegt Els Keytsman van Unia. “Onderzoek toont aan dat gewelddadige handelingen in de hand worden gewerkt door virtueel activisme op sociale media. Deze veroordeling is dan ook een sterk signaal en een uiterst belangrijk precedent dat een leemte in de jurisprudentie opvult.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Voor het eerst iemand in België veroordeeld voor memes”

  1. Vreemd toch dat unia zich altijd burgerlijke partij stelt als het gaat om doorgedraaide blanke hetero autochtone mensen, de rest van de misdrijven wordt door hen als “cultuur” beschouwd. Vandaar dat elke “oude” Belg dit gepolitiseerd geldverslindend woke bedrijfje wantrouwt.

  2. Vonnis bewijst dat België de waarden en normen van de Verlichting afgeschreven heeft. Repressie is de nieuwe liberaal marxistische norm tegen deviante opinies. IS terroristen worden gerepatrieerd naar Belgistan, vanuit oorlogsgebieden, op kosten van de gemeenschap en controversiële en/of toog opinies worden bestreden met gevangenisstraffen en boetes. Toch twee vragen in verband met de strafmaat: 1) had de veroordeelde vrouw al dan niet een strafblad en 2) waarom verkreeg ze geen werkstraf? Is dat misschien een gunstmaatregel voor echte criminelen?

Plaats een reactie

Delen