Ben Weyts (Belga)

Ben Weyts (Belga)

Uncategorized

Voor het eerst taalscreeningtesten voor kleuters afgelegd

Pieter Van Berkel

Maandag werden de eerste taalscreeningtesten voor kleuters afgelegd. Die eer viel te beurt aan een twintigtal kleuters van GBS De Springplank in het Vlaams-Brabantse Asse.

Vanaf dit schooljaar wordt er elk najaar een taalscreening afgenomen bij alle kinderen uit de derde kleuterklas. De bedoeling is om de taalachterstand van de kinderen in kaart te brengen, zodat deze gedurende de rest van het schooljaar bijgespijkerd kan worden. Als de taalachterstand te groot blijkt, kan de klassenraad adviseren om de overstap naar het eerste leerjaar uit te stellen.

“Deze taaltest legt vroegtijdig een mogelijke taalachterstand bloot en kan in de rest van het schooljaar verholpen worden”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “We willen absoluut vermijden dat kinderen nog starten in het lager onderwijs met een taalachterstand. Anders wordt de achterstand enkel groter, zowel in het Nederlands als in andere vakken.”

De test kreeg de naam Koalatest en bestaat uit drie delen en zeven taken. Zo worden de kleuters al spelenderwijs getest. Een deel van de test gebeurt individueel. De rest gebeurt in groepjes van vijf. Na afloop krijgt elke kleuter een kleur: groen, oranje of rood. Kleuters in de oranje zone hebben mogelijk extra ondersteuning nodig. Kleuters in de rode zone hebben intensieve begeleiding nodig.

De uiteindelijke bedoeling van de test is voorkomen dat de kinderen door de taalachterstand op andere terreinen ook leerachterstand oplopen. “Deze taalscreening maakt dat alle kinderen met gelijke kansen aan de start komen”, zegt Weyts. “We verhinderen dat zij de hele schoolcarrière achterop zouden moeten hinken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

4 gedachten over “Voor het eerst taalscreeningtesten voor kleuters afgelegd”

Plaats een reactie

Delen