De Notre-Dame de Paris - Afbeelding: Photonews

De Notre-Dame de Paris - Afbeelding: Photonews

Cultuuroorlog

Architecten over renovatieplannen Notre-Dame: “Kathedraal wordt een woke Disneyland”

Niels Geerinck

Enkele vooraanstaande architecten reageren furieus op de renovatieplannen voor de Notre-Dame in Parijs. Ze zijn niet te spreken over de aberrante toevoegingen en nieuwe invulling van het gebouw. “Het is alsof een woke Disneyland in de Notre-Dame wordt binnengehaald”, zo reageren ze.

De kathedraal ging op 15 april 2019 deels in vlammen op. Toen stortte de neogotische torenspits volledig in en werd het eeuwenoude eiken dakgebinte zwaar beschadigd. Meteen na de brand werd een inzamelactie opgestart waarbij er zo’n 830 miljoen euro werd overgemaakt, door tal van donateurs uit zowel de private als publieke sector.

In een opiniestuk in de Britse krant ‘The Telegraph’ pennen de architecten hun bezorgdheden over de geplande renovatiewerken aan het iconische gebouw neer. “Wat ze voorstellen te doen, zou nooit zijn goedgekeurd voor Westminster Abbey of de Sint-Pietersbasiliek in Rome”, zo klinkt het. “Het wordt een soort pretpark. Het is erg kinderachtig en triviaal. Zeker gezien de grandeur van de plaats.”, voegt de Belgische architect Maurice Culot toe.

Geen plaats meer voor altaren en sculpturen

De Notre-Dame zal naast het religieuze ook een rol gaan vervullen als een soort ‘belevingsmuseum’, zo blijkt uit de plannen. De toekomstige bezoekers zullen “een pad van ontdekking” kunnen volgen langsheen verschillende kapellen, waarbij er een specifieke focus op Afrika en Azië zal liggen. Allemaal voorzien van projecties met tekst op de muren. Tevens staat een tentoonstelling “Christendom voor Dummies” op de agenda.

Verschillende altaren, klassieke sculpturen en biechtstoelen zullen worden weggegooid. Deze zullen op hun beurt worden vervangen door “modieuze muurschilderingen” die voorzien zijn van geluids- en lichteffecten. Die hebben het doel om “emotionele ruimtes” te creëren voor de bezoekers. Ten slotte is er sprake van nieuwe “heiligdommen” die zullen toegewijd worden aan het milieu.

“Deze 850 jaar oude kerk wordt een politiek correct en woke Disneyland”, zo reageren de architecten vol ontsteltenis.

“Verminking van de kathedraal”

De plannen zullen de kathedraal transformeren in een experimentele tentoonstellingshal“, aldus Culot. Volgens de Belgische architect zal het leiden tot een verminking van de kathedraal.

En zo voegt hij toe: “Het is de politieke correctheid die helemaal gek is geworden. Ze willen van Onze-Lieve-Vrouw een experimentele liturgische tentoonstellingszaal maken die nergens anders bestaat, terwijl het een herkenningspunt zou moeten zijn waar de geringste verandering met de grootste voorzichtigheid moet worden geëvalueerd.”

De heropening van de Notre-Dame staat bovenaan de agenda in 2024. Dan organiseert Parijs de Olympische Spelen, de heropening zou hierin een centrale rol vervullen, zo liet de Franse president Emmanuel Macron weten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

2 gedachten over “Architecten over renovatieplannen Notre-Dame: “Kathedraal wordt een woke Disneyland””

  1. Het is al moeilijk genoeg dat architecten bij elke restauratie zoals hondjes hun poot willen heffen (met de kaalslag lijken de dagen van Vaticanum II terug). Maar wanneer poco en woke in het spel zijn is het hek van de dam. Noteert alvast de commentaren van de toeristen!

Plaats een reactie

Delen