CD&V-fractieleider Servais Verherstraeten

Uncategorized

CD&V wil federale regering verplichten te luisteren naar regio’s: “Willen niet wachten op staatshervorming”

Wannes Neukermans

CD&V wil de regio’s de bevoegdheid geven om via een officieel verzoekschrift bij de premier federale wetgeving aan hun noden te laten aanpassen. De premier krijgt hiervoor dan drie maanden de tijd om gemotiveerd te antwoorden. “Wij wachten niet op een staatshervorming in 2024 om hefbomen te creëren voor beleid op maat van de deelstaten”, aldus Servais Verherstraeten, de Kamerfractieleider van de christendemocraten.

Samen met partijgenote Nathalie Muylle diende Verherstraeten een wetsvoorstel in dat de regio’s een vingertje geeft in het federale brein. In het federale regeerakkoord is afgesproken dat een asymmetrisch beleid mogelijk is, waarbij de federale wetgeving wordt aangepast aan de specifieke noden van een regio. In die mogelijkheid is voorzien op het vlak van werkgelegenheid en gezondheidszorg. “Ondernemers, werkzoekenden en zorginstellingen verwachten vandaag oplossingen voor hun problemen, geen communautaire luchtkastelen”, aldus de CD&V’er.

Vlaamse verzoeken vallen in dovemansoren

Binnen de CD&V is er veel onvrede over die mogelijkheid van asymmetrisch beleid. Die blijft namelijk vooralsnog dode letter. Zo klaagde Vlaams minister van Werk Hilde Crevits eind augustus nog dat haar Vlaamse verlanglijstje in dovemansoren was gevallen bij haar federale collega Pierre-Yves Dermagne (PS). “Het wordt tijd dat er tempo wordt gemaakt”, zegt Verherstraeten. Daarom stellen de christendemocraten nu voor om de regio’s officieel de bevoegdheid te geven om een verzoekschrift in te dienen bij de premier om federale wetgeving naar hun noden aan te passen. Die moet het verzoekschrift dan binnen de twee maanden voorleggen aan de federale ministerraad. Vervolgens moet de eerste minister binnen de drie maanden aangeven, met een motivatie, of hij/zij al dan niet gevolg geeft aan het verzoek. Zo wil CD&V vermijden dat verzuchtingen van de regio’s diep in een federale schuif belanden.

De bedoeling van de partij is om met dit voorstel, misschien vooral tegenover kiezers van de N-VA, dat niet alles verwacht moet worden van een grote staatshervorming. Maar dat wil niet zeggen dat de partij een staatshervorming in 2024 opgeeft. Of die er in 2024 komt, is trouwens nog maar de vraag. Daarvoor is nog altijd een tweederdemeerderheid nodig. Magnette stelde onlangs echter nog dat “een staatshervorming de facto onmogelijk is”, tijdens het openingscollege politicologie aan de UGent.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “CD&V wil federale regering verplichten te luisteren naar regio’s: “Willen niet wachten op staatshervorming””

  1. Ze moesten maar niet akkoord gaan om als vijfde wiel aan de wagen PAARSGROEN mogelijk te maken, dan had Crevits haar trofee kunnen binnenhalen. Nu een showtje van verontwaardiging opvoeren is er ver over! Het enige waardoor ze nog terug kiezers kunnen aantrekken is door NVA en VB te regeren in Vlaanderen en Open BLD eruit…

  2. Ziet men daar de bui al hangen en bereidt met voorzichtig de exit voor? Men zou denken “beter laat dan nooit”, maar het ziet er niet naar uit dat het zo’n vaart zal lopen door de ruime tijdslimiet die wordt gelaten en als het zover is, zijn wij aan een volgende virusvariant toe.
    Dat “vingertje” (pinkje?) van de regio’s “in het federale brein” voorspelt ook al geen aardbeving.

Plaats een reactie

Delen