Tsjechië plant volledige legalisering van cannabis

Shutterstock

Uncategorized

Duizenden mensen komen op straat in Praag tegen coronamaatregelen

Ruben Notteboom

Duizenden mensen zijn zondag de straten van Praag ingetrokken om te protesteren tegen de coronamaatregelen. Verschillende Tsjechische ziekenhuizen hebben niet-dringende procedures uitgesteld uit angst voor de snel stijgende cijfers.

Duizenden Tsjechen protesteerden met slogans tegen vaccinatie. “Gevaccineerd worden? Over jouw lijk!”, stond er bijvoorbeeld te lezen volgens Reuters. De aftredende overheid heeft de coronamaatregelen verstrengd. Zo werden kerstmarkten verboden, wat één van de belangrijkste aanleidingen was van het protest.

“Ik vecht voor vrijheid”

Eén van de manifestanten, Jiri Hulec, reageert aan Reuters waarom ze protesteren. “Ik vecht hier voor vrijheid. Ik ben hier omdat ik niet akkoord ga met wat er momenteel aan het gebeuren is,” klinkt het.

Tsjechische ziekenhuizen, inclusief het grootste ziekenhuis van het land, hebben geplande operaties en niet-dringende ingrepen uitgesteld om klaar te zijn voor een nieuwe golf van patiënten. Prudentie en voorbereiding denken voorstanders ervan. De opposanten vinden het echter niet kunnen.

Duizenden de straat op in Praag, maar Tsjechische regering maakt zich zorgen

De cijfers in Tsjechië nemen volgens de overheid te snel toe. In de afgelopen drie weken zou het aantal besmettingen verdubbeld zijn naar 6.000. De nieuwe premier, Petr Fiala, riep de mensen laatst nog op om zich te laten vaccineren. De vaccinatiegraad in Praag is namelijk laag. Slechts 58,8 procent van de Tsjechen is gevaccineerd. Het Europese gemiddelde ligt op 65,8 procent.

De vaccinatiegraad ligt in het algemeen laag in Oost-Europa. In Roemenië, bijvoorbeeld, is slechts 37,3 procent gevaccineerd. In Polen ligt dat cijfer op 53,7. Slovenië bereikte slechts 54,3 procent.

Wantrouwen tegenover staten en internationale organisaties?

De vraag rijst hoe dit komt. Eén van de mogelijkheden is dat Oost-Europa sneller de overheid wantrouwt, zeker wanneer het op zaken aankomt die internationaal worden gepromoot. Dit wantrouwen zou ontwikkeld zijn tijdens de communistische bezetting. De vaccinatiegraad in Duitsland is daar mogelijk bewijs van. Zo ligt de vaccinatiegraad in het oosten van Duitsland aanzienlijk lager dan in het westen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

3 gedachten over “Duizenden mensen komen op straat in Praag tegen coronamaatregelen”

Plaats een reactie

Delen