Een Franse gendarme inspecteert een colonne migranten in Calais, archiefbeeld - Afbeelding: Shutterstock

Een Franse gendarme inspecteert een colonne migranten in Calais, archiefbeeld - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Europese ministers komen samen in Calais “om strijd tegen mensensmokkelaars op te voeren”

Niels Geerinck

Nadat 27 mensen het leven lieten tijdens een illegale poging om het Kanaal over te steken richting het Verenigd Koninkrijk, komen de Europese ministers van Migratie samen in de Franse havenstad Calais. De Britten werden echter uitgesloten door de Franse autoriteiten, na een “ergerlijke brief” van de Britse premier Boris Johnson.

De samenkomst in Calais heeft tot doel de strijd met de netwerken van mensensmokkelaars aan te binden. Zo worden de ministers van Migratie uit Nederland, België en Duitsland verwacht. Ook de Europese politiedienst Europol en Frontex, de organisatie die de Britse wateren in het Kanaal patrouilleert, zullen deel uit maken van de vergadering.

Het gaat om het versterken van de operationele samenwerking in de strijd tegen smokkelaars, omdat het internationale netwerken zijn die in verschillende Europese landen opereren”, zo zegt de Franse minister voor Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin.

Gespannen relatie

De vergadering zal plaatshebben zonder een Britse delegatie. De Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel werd op de valreep niet uitgenodigd. Het uitsluiten van het Verenigd Koninkrijk is een reactie op de brief die de Britse premier Boris Johnson publiceerde. Daarin zei Johnson dat Frankrijk te weinig doet om de illegale migranten te beletten om de overtocht te maken. Hij eist dat dat Frankrijk de migranten die in Groot-Brittannië aan wal komen terugneemt.

De uitlatingen van de premier verhitte de gemoederen tussen beide landen. Darmanin zegt erg “teleurgesteld” te zijn door de Britse eisen en noemde de publicatie van de brief “ergerlijk“.

“Zelf beslissen”

Ook de vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas treedt Frankrijk bij. Schinas vindt dat Groot-Brittannië zelf de problemen met de illegale instroom moet aanpakken. “Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten, dus het moet nu beslissen hoe het beheer van de grenscontrole wordt georganiseerd”, zei Schinas.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

4 gedachten over “Europese ministers komen samen in Calais “om strijd tegen mensensmokkelaars op te voeren””

  1. Meer dan 25.000 hebben er al geprobeerd het kanaal over te steken, tienduizenden wonen al jaren in de duinen tussen De Panne en Calais, nog eens honderdduizenden dwalen rond in België en miljoenen in de EU, met dagelijks tienduizenden die via de ngo ferrydiensten, de Poolse grens, de Griekse grens en allerlei andere kanalen binnen sijpelen om onze welvaart te komen bedreigen met zero inbreng. En nu, als ze hier allemaal zijn, zullen de EU ministers het eens oplossen…wat een walgelijk triest schouwspel. En dan nog de schuld bij de UK proberen te leggen. Sluit de EU eerst hermetisch af, stuur terug wie illegaal hier is geraakt, stuur terug waar geen oorlog meer is (bv Afghanistan), en bekijk land per land van de EU wat je nodig hebt aan soorten migranten puur op basis van hun bijdragen aan de EU maatschappijen. De rest mag hun eigen land gaan opbouwen, zoals wij dat ook gedaan hebben na ziektes, wereldoorlogen en andere calamiteiten.

Plaats een reactie

Delen