Hongerstakers in de Begijnhofkerk in Brussel. Foto PhotoNews

Hongerstakers in de Begijnhofkerk in Brussel. Foto PhotoNews

Uncategorized

Hongerstakende sans-papiers beschuldigen Sammy Mahdi van verraad

Wijnand Meeus

Vier vertegenwoordigers van de hongerstakers die enkele maanden geleden de Brusselse Begijnhofkerk bezetten, beschuldigen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) van ‘verraad zonder weerga’. Volgens de vertegenwoordigers stelde Mahdi tijdens een gesprek enkele criteria op op basis waarvan de hongerstakers konden geregulariseerd worden. Nu zou hij die afspraken niet respecteren. Mahdi ontkent dat er richtlijnen werden afgesproken.

De vertegenwoordigers konden de eerste beslissingen van de Dienst Vreemdelingenzaken inkijken over de regularisatieaanvragen en voelen zich naar eigen zeggen verraden.  “Daarom hebben wij besloten om de inhoud van onze gesprekken met de staatssecretaris openbaar te maken”, schrijven ze. Op 21 juli tijdens een gesprek met Mahdi kaartten ze de zogezegde willekeur aan die werd gehanteerd bij het behandelen van de dossiers van de hongerstakers. Volgens hen werden toen dan ook de criteria vastgelegd die hij nu niet zou hebben gerespecteerd.

Nieuwe hongerstaking?

“We kunnen met z’n vieren getuigen dat de elementen die op tafel werden gelegd niet werden gerespecteerd”, zegt één van de vertegenwoordigers priester Alliet. “Het is een schande voor ons allemaal en het is een menselijke tragedie voor de honderden mensen zonder papieren wier toekomst zojuist heel bruut is verduisterd.” Overmorgen houden de vier een persconferentie in de Begijnhofkerk. Ze zeggen dat verschillende betrokkenen ermee dreigen opnieuw in hongerstaking te gaan.

Mahdi ontkent dat er nieuwe richtlijnen zouden zijn afgesproken en dat er ook geen onderhandelingen liepen. “Enkel het aangehouden regularisatiebeleid is veelvuldig uitgelegd en transparant meegedeeld”, luidt het op zijn kabinet. “Elk dossier wordt humaan behandeld en er wordt rekening gehouden met alle elementen in een dossier, niet enkel met degene die een aanvrager zelf aanbrengt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

12 gedachten over “Hongerstakende sans-papiers beschuldigen Sammy Mahdi van verraad”

  1. Onze Sam had toen elke hongerstaker die illegaal in het land was met dwang moeten deporteren naar zijn/haar thuisland na het uitzitten van de celstraf die op illegaal in het land verblijven staat. Iets zegt me dat a) ze niet snel meer een hongerstaking als chantagemiddel zullen gebruiken, b) hij nu niet valselijk beschuldigd had geworden en c) veel stemmen voor zijn partij had gewonnen.
    Maar ons Sammeke verwarde duidelijk christelijke barmhartigheid met een zwak vreemdelingenbeleid.

  2. Ze kunnen priester Alliet met die hongerstakers meesturen , om in hun land van herkomst orde op zaken te zetten .
    Of hem hier anders in de cel steken wegens medeplichtigheid aan mensensmokkel .

  3. Op welke manier hebben zij een “recht gekregen? Lang genoeg de wetten overtreden geeft iemand een recht? ‘Ja meneer de juge ik werd in Luik geflitst tegen 180 km per uur maar ik ben in oostende tegen díe snelheid vertrokken en dan mag dat tóch?’

  4. Misschien kan die priester eens verduidelijken hoeveel illegale migranten het Vaticaan al heeft opgenomen? Of hoeveel hijzelf er gaat onderhouden? Het kan niet altijd de Vlaamse belastingbetaler zijn die alles moet ophoesten zonder zelfs de minste economische tegenprestatie.

  5. Velen in het Westen beginnen te beseffen dat ze langzaamaan levend worden gekookt door immigratiebeleid dat hen en hun manier van leven probeert te vervangen. Weerstand tegen deze geplande culturele verandering is onvermijdelijk.

  6. En weer een knuppel in het vivaldi hoenderhok.
    – De sossen willen deze kiezers niet verliezen. De vakbonden verdienen aan import werklozen. Voor beiden een ‘Win for life’.
    – Sammy Mahdi is terecht bang van Francken en kan zijn ommezwaai niet waarmaken. Hij verliest zijn laatste greintje geloofwaardigheid. Misschien best zijn naam veranderen in Ali-bi Mahdi.
    – Mallexander, het Orakel van Brakel zit in Glasgow zijn Neuropese toekomst in te kakelen met zijn arrogante kiekenskop.
    – Belziek blijft zitten met de Waalse mesthoop.
    – Connaar Kaviaar eet Chicken tonight…

    Één grote zielige kippenstal-vaudeville.

Plaats een reactie

Delen