Illustratief. Foto Shutterstock

Illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Huishoudhulpen gaan opnieuw actievoeren

Wijnand Meeus

De vakbonden van de huishoudhulpen gaan over tot actie nadat het overleg over de lonen en arbeidsvoorwaarden is vastgelopen. Bij de werkgevers heerst onbegrip over de stakingsdreiging, meldt sectororganisatie Federgon. Volgens de organisatie wordt er nog constructief onderhandeld.

Het breekpunt in het overleg is de verplaatsingsvergoeding die de 150.000 huishoudhulpen, die tewerkgesteld worden via dienstencheques, krijgen. Die bedraagt vandaag 13 cent per kilometer. “Maar met de gestegen diesel- en benzineprijzen is dat niet genoeg om de kosten te dekken”, klinkt het bij ABVV-secretaris Issam Benali. “Poetshulpen worden soms 40 kilometer ver naar klanten gestuurd. Per kilometer maken ze verlies, terwijl de lonen al laag zijn.”

Zelf stellen de vakbonden de referentieprijs van 37 cent per kilometer naar voor. Dat leverde geen akkoord op met de sectorfederatie waarna de vakbonden een stakingsaanzegging hebben ingediend. Concreet wordt volgende week donderdag actiegevoerd in Brussel. Wat die actie zal inhouden, is nog niet duidelijk. “Het gaat om het begin van onze actie. Meer acties, met inbegrip van een algemene stakingsoproep, zijn niet uitgesloten”, aldus Benali.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Huishoudhulpen gaan opnieuw actievoeren”

Plaats een reactie

Delen