Fractieleider in de Kamer Peter De Roover (N-VA)

Uncategorized

N-VA ontevreden over activering pandemiewet: “Aanvaard parlement als bondgenoot en niet als vijand

Wannes Neukermans

Eerder vandaag raakte bekend dat de federale regering toch kan doorgaan met het activeren van de pandemiewet. Uit advies van de juridische diensten van de Kamer bleek namelijk dat de oppositiepartijen geen tweede lezing over de pandemiewet mogen aanvragen. De N-VA Kamerfractie is niet te spreken over het feit dat de federale regering die pandemiewet nu in werking wil stellen. Het is stuitend dat deze regering de volksvertegenwoordiging als nutteloos bestempelt bij het uitwerken van het anti-coronabeleid. Volmachten zijn immers ongepast wanneer het over het beperken van fundamentele vrijheden van onze burgers gaat. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de regering koppig de weg van de ondoorzichtige volmachten blijft bewandelen.

De pandemiewet zelf is al een tijd geleden gestemd en van kracht, maar om ze te activeren moet de epidemiologische noodsituatie uitgeroepen worden. Dat gebeurt door de regering via een Koninklijk Besluit dat binnen de vijftien dagen moet bekrachtigd worden. Dat is zaterdag. Die bekrachtiging werd besproken in de commissie Binnenlandse Zaken met de bedoeling om ze woensdag in de plenaire vergadering te stemmen. De oppositie wilde daar echter een stokje voor steken door een “tweede lezing” te vragen. Die komt uiteindelijk dus niet.

Parlement betrekken in besluitvorming

Volgens N-VA ligt de bal in het kamp van de meerderheidspartijen. “Een breuk in de wettelijke onderbouwing van de coronamaatregelen kan vermeden worden door het parlement te betrekken in de besluitvorming”, schrijft de partij in een persbericht. N-VA roept de meerderheidspartijen dan ook op om vandaag nog een wetsvoorstel in te dienen. “Zo vermijden we een legistiek vacuüm, krijgen we een transparante en publieke parlementaire behandeling van de voorgestelde maatregelen en worden ze gelegitimeerd door parlementaire goedkeuring.”

N-VA-fractieleider Peter De Roover roept de regering op het parlement te respecteren. “De volksvertegenwoordiging moet beschouwd worden als bondgenoot in het bestrijden van het corona-virus. Dat kan toch niet te veel gevraagd zijn voor beslissingen die zoveel impact hebben op de vrijheden van onze burgers? Of wel soms?”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

8 gedachten over “N-VA ontevreden over activering pandemiewet: “Aanvaard parlement als bondgenoot en niet als vijand”

  1. GVD …de NVA heeft geen ballen aan hun lijf! Ze moeten maar met het Vlaams belang een coalitie aangaan. Ze hebben dan de Vlaamse meerderheid in het parlement en kunnen zo EENZIJDIG de Vlaamse onafhankelijkheid uitroepen! Het doel heiligt de middelen. Gedaan met leuteren Meneer De Wever. Revolutie NU. Forza Vlaanderen.

Plaats een reactie

Delen