Vlaams Belang wil vestigingsverbod voor niet-Europese vreemdelingen in Vlaamse Rand

Klaas Slootmans. Belga en Photo News

Uncategorized

Nieuwe moskee in Halle komt er voorlopig niet

Wijnand Meeus

Een nieuwe moskee in Essenbeek, deelgemeente van Halle, komt er voorlopig niet. Het dossier dateert al van 2016. De Raad voor Vergunningenbetwistingen oordeelde nu dat de omgevingsvergunning is vernietigd. Vlaams parlementslid Klaas Slootmans (Vlaams Belang) reageert tevreden op de beslissing. “Het is hoopgevend dat het rechtscollege zich uiterst negatief uitspreekt over de inpasbaarheid van een dergelijke grote moskee in een residentiële wijk”, klinkt het.

In 2016 werd de eerste aanvraag ingediend om de bestaande moskee aan de Nijvelsesteenweg in Sint-Rochus uit te breiden. Deze aanvraag werd na enkele bezwaarscriften weer ingetrokken. Begin 2020 diende de gemeenschap dan opnieuw een aanvraag om een loods even verderop in Essenbeek te verbouwen tot moskee. Daarnaast zouden ze ook klaslokalen, een bibliotheek, een vergaderlokaal, een conciërgewoning en meerdere parkeerplaatsen willen inrichten.

De impact werd niet grondig genoeg onderzocht”

Het schepencollege en de provinciale deputatie gaven hun fiat voor het project. Het dossier raakte later bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen nadat er beroep werd ingesteld tegen de beslissing. Deze besliste dat de beslissing van de provincie te weinig gemotiveerd werd genomen. “De provincie heeft zich te veel gebaseerd op de huidige locatie van de moskee en te weinig op het nieuwe, weliswaar nabijgelegen, pand en de omgeving”, staat er in het arrest. “Daardoor is de eventuele impact van het nieuwe project niet genoeg onderzocht, zowel op vlak van mobiliteit als op vlak van geluidshinder.”

Het dossier ligt nu opnieuw op de bureau van het provinciebestuur. De deputatie heeft drie maanden de tijd om zijn beslissing al dan niet te herzien.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

4 gedachten over “Nieuwe moskee in Halle komt er voorlopig niet”

Plaats een reactie

Delen