Rector Herman Van Goethem (Photonews)

Rector Herman Van Goethem (Photonews)

Cultuuroorlog

Rector UAntwerpen wil enkel nog roetpieten zien

Damien Segers

In een open brief roept de rector van de Universiteit Antwerpen studentenverenigingen in zijn stad op om enkel nog roetpieten te gebruiken. Volgens hem is de traditionele zwarte schmink racistisch. Dat schrijft Knack.

In een open brief klaagt de rector van de Universiteit Antwerpen de sinterklaastraditie van Zwarte Piet aan als zijnde racistisch. Volgens hem zet dat figuur de zwarte mens als karikaturaal racistisch, dom en beangstigend. Hij vindt bovendien dat de roetpiet beter zijn intrede doet, “want soms moet traditie wijken voor respect“. In zijn brief hekelt de rector ook de praktijk van studentendopen. Hij zou liever hebben dat deze een ritueel van verwelkoming worden.

“Voortschrijdend inzicht”

In zijn open brief spreekt de rector van voortschrijdend inzicht. “Nu heeft de oude Sint wellicht toch moeite om zich in te schakelen in de nieuwe wereld. We leven in een heel diverse samenleving, en daar wringt het schoentje. In deze vlug veranderende wereld stellen we gedurig aan onze blik bij. Voortschrijdend inzicht, daar gaat het om. Je stelt je mening bij, je wordt je bewust van vooroordelen die heel vaak vanuit traditie zijn opgebouwd: een pasklaar denkkader dat je van huis uit meekreeg, dat je oppikte op school of op de universiteit.

Veel woke taalgebruik

In de brief van de rector zit opvallend veel woke taalgebruik. Zo spreekt de rector over ‘witte’ mensen in plaats van blanke. Dat is een taalverandering die overgewaaid is uit progressieve milieus in Nederland en bij uitbreiding de Verenigde Staten. Verder hanteert de rector de term dekolonisering in zijn brief.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

37 gedachten over “Rector UAntwerpen wil enkel nog roetpieten zien”

  1. Onze elitaire rector heeft waarschijnlijk in zijn instituut niet al teveel last van de hedendaagse ‘kansenparels’.
    Dan is het makkelijk spreken natuurlijk.
    Het is door zo’n domme uitspraken te doen, dat hij zelf die gemeenschap stigmatiseert.
    Hij is het die de zwarte mens als karikaturaal racistisch, dom en beangstigend bestempeld, niet de goegemeente.
    Enfin, weer zo’n ivoren-toren-bewoner.

  2. Verstand komt met de jaren, maar blijkbaar niet voor deze rector. Hij verwijst naar roetpieten. Zwarte Piet is zwart vanwege het roet, niet omdat men een zwarte wil imiteren… De vraag is of we ons in de toekomst nog zullen mogen bruinen? Want kan ook worden aanzien als racistisch…

  3. Weer eentje die door het woke virus is aangetast. Dit is de intelligente elite van onze hogescholen en universiteiten. Wat verstaan die kerels (m/v/x, etc.) nog onder wetenschappelijk onderzoek? Hun brein moeten ze op de schoolbanken met hun broek hebben versleten.
    Hier is werk aan de winkel voor de Vlaamse regering. Maar dit zal wel weer teveel gevraagd zijn, zeker? Op naar 2024, dan zien wij wel.

  4. Wie is de deze links benoemde rector in dit verhaal? Stel dat ik als door de belastingbetaler baas van één of ander overheidsbedrijf enkel zwarte pieten wil zien, wie zal me tegenhouden? Somers, zoals hij El kouakibi heeft tegen gehouden?

  5. Weer een overbetaalde woke-clown die een voorkeur heeft voor roetpieten !
    Traditie moet wijken voor respect, alleen spijtig dat het altijd onze tradities zijn die moeten wijken.
    Voor die geïmporteerde tradities moeten we dan wel weer openstaan.

  6. Witte, Blanke, wat een racist is dit individu waar ik vroeger als ZWARTE PIET thuis kwam. En neen, ik was geen roetpiet, ik kwam niet door de schouw maar zijn papa en mama lieten me binnen langs de voordeur. Schaam je Herman en geef al je geschenken terug omdat je zulk een hypocriet bent.

  7. Voor een wedde van meer dan € 11.000, onkostenvergoeding inbegrepen doch zonder bijkomende vergoedingen zoals o.a. bestuursmandaten,, zullen er wel meer naar de pijpen van hun werkgever dansen. Of dit de integriteit en geloofwaardigheid van de man ten goede komt is natuurlijk wat anders.

  8. Alzo sprak de spreekbuis van het triumviraa van de roetveegrectoren Pauwels, Van Goethem, Vandewalle. Dit zijn de ware gifmengers van het maatschappelijk denken. Oh ja, dit nog : HVG heeft een gitzwart verleden (familie in de collaboratie ).

  9. Blijkbaar mag niet iedereen zichzelf zijn. Ik vraag me trouwens af waar de kwalificatie racisme vandaan komt, bij het in ere houden van een onschuldige traditie. Net zoals vele antizwartepieters kan men hem van kwade trouw en haatspraak beschuldigen ten opzichte van mensen die geen enkele kwade bedoeling hebben.

  10. Is die man gek geworden ? Als intellectueel kan zo’n uitspraak tellen. Een eeuwenoude traditie verloochenen meer nog, oproepen tot boycot van ZWARTE PIET ! Wat is een roetpiet eigenlijk ? Woord en onderuit halen van Zwarte Piet komt uit Nederland. Trouwens leg mij eens uit wat er racistisch is aan ZWARTE PIET ? Niemand die bij het gebeuren van Sint Niklaas denkt aan racisme, maar aan een leuk kinderfeest, dat ze zelf nog beleefd hebben.

  11. Herman VG is de nuttige en narcistische deugidioot idioot van woke, een man die in het uitgummen van onze cultuur neostalinistische trekjes vertoont. Zelfinzicht is deze behaagzieke rector totaal vreemd. Hij heeft ook geen idee wat er maatschappelijk aan de hand is in verband met islam en immigratie. Hij is een absolute ignorans die vol makkelijke deugethiek geplempt werd. Zou hij tussen en onder immigranten, of in Molenbeek wonen, of er een aantal in huis hebben gehaald? In de bijbel noemt men dat witgekalkte graven.

  12. Met die logica draait men echter omheen de kern van het probleem: de onverdraagzaamheid van de poco- en woke-aanhang.
    Verwijzen naar roetvegen in de zwarte pieten-discussie wordt door de woko’s beschouwd als een half excuus en dus knieval voor hun haatdoctrine.

  13. Deze azijnpisser van een rector kwam aan zijn job door zijn linkse politieke voorkeur.
    Uit pure luiheid en incompetentie houdt die witte sul zich liever bezig met Sinterklaas dan met serieuze aangelegenheden.

  14. Ik heb geen problemen met een zwarte Piet omdat ik hem niet associeer met een zwarte Afrikaanse knecht, zoals de meeste met gezond verstand, maar jij blijkbaar wel, zoals die halve gare van een rector.

  15. Hij verdient wellicht meer, jazeker. Maar wat is zijn verdienste daarbij?
    Aan zijn uitspraken gemeten zou men geloven dat sommigen niet veel moeten kennen of kunnen om veel te verdienen; feiten bewijzen dit.

  16. HVG is toch dezelfde waar een van zijn idealen is dat hij hoopt dat er een dag komt dat een moslima in hoofddoek in zijn universiteit college kan geven. Het is echt een figuur om kotsmisselijk van te worden. Spijtig genoeg is hij, of moeten we ‘het’ zeggen, geen uitzondering en loopt het vol van dergelijke sujets aan de universiteiten.

Plaats een reactie

Delen