Sammy Mahdi en Van Grieken. Foto Photonews.

Sammy Mahdi en Van Grieken. Foto Photonews.

Uncategorized

Sammy Mahdi (CD&V) en Vlaams Belang reageren scherp op migratiecrisis in Polen

Ruben Notteboom

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vindt dat Aleksander Loekasjenko, de Wit-Russische president, een “misdadig spel” speelt aan de grens met Polen. Eerder reageerde Theo Francken ook al op de situatie. Vlaams Belang plaatste ook beelden op Facebook. “Onze Europese buitengrenzen moeten dicht,” vindt Vlaams Belang.

“Hallucinante beelden van vandaag aan de Pools-Wit-Russische grens,” schrijft Vlaams Belang. “De Wit-Russische dictator Loekasjenko blijft illegalen inzetten als chantagemiddel tegen de Europese Unie. Onze Europese buitengrenzen moeten DICHT en we moeten Polen steunen. Géén toegevingen, géén nieuwe immigratie-invasie!”

“Misdadig spel aan grens met Polen”

Staatssecretaris Sammy Mahdi maakt zich ook zorgen over het “misdadig spel” van de Wit-Russische regering. Het regime in Minsk stuurt bewust migranten over de grens, die volgens Theo Francken (N-VA) zelfs zouden worden opgehaald. Wit-Rusland hoopt zo de zwakke punten van de EU uit te buiten om Europa onder druk te zetten. Mahdi noemt de migranten “pionnen op een schaakbord die nu verhongeren in Wit-Russische bossen”.

Op beelden is te zien hoe een gigantisch grote groep migranten de grens over wil raken. Polen heeft troepen gemobiliseerd om de migratiestormloop terug te dringen, maar het dreigt uit de hand te lopen. Volgens de Poolse autoriteiten zouden de migranten vooruitgeduwd worden door Wit-Russische eenheden.

EU wil sancties, maar hebben die wel nut?

Dat de Wit-Russische leider Loekasjenko migranten als pionnen op een schaakbord inzet is misdadig. Die mensen zitten nu te verhongeren in de Wit-Russische bossen”, reageert Belgisch staatssecretaris Sammy Mahdi maandagavond.

Ook de Europese Unie reageert. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen roept de EU-lidstaten op om sancties tegen Wit-Rusland goed te keuren. Of economische sancties wel zullen werken, is een groot vraagteken. Ook Rusland verdrinkt in sancties, maar het Kremlin zwicht niet. De regering besloot exportsancties te omzeilen door een exportdiversificatiebeleid door te voeren. Moskou probeert ook importsancties te omzeilen door vervangproducten te zoeken. Of dat werkt, is open voor debat, maar vooral de gewone bevolking wordt geraakt.

Welke maatregelen zijn voldoende?

Mahdi uit zijn steun aan Polen en roept de EU op te reageren door de buitengrenzen te versterken. Theo Francken riep zelfs op een muur te bouwen. Dat voorstel werd al eerder op tafel gelegd, maar de Europese Unie wil dat niet betalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

9 gedachten over “Sammy Mahdi (CD&V) en Vlaams Belang reageren scherp op migratiecrisis in Polen”

  1. Waarom verdedigt ons leger onze grenzen niet tegen de instroom van illegale migranten ? Aan de Poolse grens is het een schande, aan onze grens is het het vernoemen niet waard.

  2. Ik denk niet dat Wit-Rusland zal zwichten. Hoe meer sancties de Russische regeringen worden opgelegd, des te sterker wordt China, want zij hebben alles wat wij te bieden hebben en nog veel meer. En wat als de Russen het kraantje dicht draaien ??? Wat zijn we dan met onze dure gascentrales ???
    Zet maar vlug een paar kerncentrales, anders mgen we de kaarsen boven halen.
    In West-Vlaanderen zeggen wij “Zaaien naar de zak”, deze, geen geld is niks kopen.

  3. De sancties tegen Rusland zorgen ervoor dat de gaskraan maar halfopen gaat, met tekorten en een hoge gasprijs tot gevolg. En wat zijn de sancties tegen Rusland alweer? Ursula is er als Duits minister van Landsverdediging in geslaagd iets te doen wat noch Churchill, noch Rooseveld noch Stalin hebben kunnen doen namelijk Duitsland zonder operationele U-boaten zetten. En deze totaal onkundige tante staat nu aan het hoofd van de Europese commissie. Charles-Michel Jr gunde haar zelfs geen stoel. Dus wat gaan de sancties tegen wit Rusland opbrengen? Nog hogere gasprijzen? alweer een economische migranten stroom?

  4. Aleksander Loekasjenko ziet geen meerwaarde in Archtictecten, Doctoren, Wetenschapper enz, en de Duitse mvr Merkel heeft ze namens heel Europe opgeroepen naar de EU te komen.
    Aleksander Loekasjenko doet precies hetzeldde als vele NGO’s, Mensenrechtenorganisatie’s, Advocaten. Links politiekers, enz.
    Aleksander Loekasjenko is dus een deugert. Hij verdient evenveel respect of het zelfde lot.

  5. De EU heeft het probleem van de migranten totaal mismeesterd en heeft zelf problemen gezocht. Als Mutti Merkel indertijd “wir schaffen das” aan het verkondigen was, is dat voor de migranten zo veel als : kom maar af, jullie gaan het hier goed hebben, nu en later. Dan moet je niet verwonderd zijn dat ze nu massaal afkomen, zeker met de perfide hulp van Wit-Rusland.

  6. Een nieuwe instroom migranten. OXFAM zal ze graag zien komen de weerloze, wulpse deernen. Met open broek en grijpgrage handjes staan de oversekste hulpverleners klaar. Onder goedkeurend oog van trol/knol/pot Liesbeth cuppens.

  7. Franky,ik zeg al een jaar dat we aandelen moeten kopen van kaarsenfabrieken,.Rusland zal de gaskraan dichtdraaien of we zullen dubbel moeten betalen.Loekasjenko is een slim mens,mutti merkel heeft haar vriendje erdogan miljarden gegeven en koekasjenko wil ook enkele miljarden van de woke-europeanen,en hij zal ze krijgen.Anuna en greta zullen wel op straat komen ,samen met enkele leeglopers

Plaats een reactie

Delen