Kerncentrale van Grohnde. Foto Shutterstock

Kerncentrale in Duitsland - afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Duitsland sluit opnieuw drie kerncentrales

Wijnand Meeus

Om middernacht zullen opnieuw drie kerncentrales worden gesloten in Duitsland. De kerncentrales van Brokdorf in de noordelijke deelstaat Sleeswijk-Holstein, van Grohnde in Nedersaksen en reactor C van Gundremmingen in Beieren zullen vanavond van het stroomnet worden gehaald.

Dat betekent dat er noch slechts drie kerncentrales overblijven in Duitsland. Maar ook die centrales zullen na 2022 de deuren moeten sluiten. Daarmee is de kernuitstap, die onder voormalig bondskanselier Angela Merkel is begonnen, officieel een feit. De federale regering van Merkel bezegelde de kernuitstap in 2011 na de kernramp in het Japanse Fukushima in datzelfde jaar. 

De zes kerncentrales waren in 2021 goed voor ongeveer 12 procent van de Duitse elektriciteitsproductie, zo blijkt uit voorlopige cijfers van BDEW. Het aandeel hernieuwbare energie bedroeg bijna 41 procent, terwijl steenkool iets minder dan 28 procent en gas ongeveer 15 procent opleverde. Met een uitbreiding van de infrastructuur voor wind- en zonne-energie, wil Duitsland dat tegen 2030 80 procent van de geproduceerde elektriciteit gewonnen wordt uit hernieuwbare energiebronnen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

10 gedachten over “Duitsland sluit opnieuw drie kerncentrales”

  1. Vooral het stoppen met kernenergie door de kernramp in Fukushima is een drogreden. Japan werd in 2011 overspoeld door de Sendaitsunami die 15.000 doden kostte , een golf van meer dan tien meter hoog overspoelde de kerncentrale. Toen berichte iedereen over een verschrikkelijke kernramp zonder dat er slachtoffers vielen ??
    De Duitsers willen nu hun steen en bruinkool centrales nog openhouden tot 2038 en zij sluiten hun zes laatste kerncentrales in 2022 . Hoeveel doden, door de meer uitstoot van fossiele brandstoffen hebben de groene politici op hun geweten ? Misschien moeten we beginnen nadenken om onze zeven kerncentrales even lang te laten draaien als in onze andere buurlanden . Stoppen met investeren in windturbines op zee en op land om met dat geld te investeren in nieuwe kleine kerncentrales ?

  2. Begin maar al aandelen te kopen van bedrijven die kaarsen produceren want die zullen boomen !
    Zon- en windenergie en miljarden subsidies zal enkel armoede en duisternis opleveren.

  3. Altijd angstaanjagend als die Duitsers zoiets resoluut doen, die kennen geen matiging.
    Zelfs als migrant, die op gratis vakantie lijken te zijn, zou ik schrik krijgen en niet in biogas of zo willen veranderen. Misschien willen die daarom allemaal naar Engeland.

  4. Paniekvoetbal van de Duitsers, Vivaldi waardig. Met hun bruinkool bakken ze het wel heel bruin. Weldra gaat daar het licht uit en kunnen de dingen die nu nog het daglicht schuwen ongehinderd hun ding doen.
    ‘Merkels DDR hat sich an die Deutschen gerächt für die Wende’.

Plaats een reactie

Delen