Peter R. de Vries. Foto Photonews. © Patrick Van Katwijk 47915221_BSR_AGENCY /Orange Pictures/Photo News - Marengo proces

Peter R. de Vries. Foto Photonews. © Patrick Van Katwijk 47915221_BSR_AGENCY /Orange Pictures/Photo News - Marengo proces

Uncategorized

Eerbetoon Peter R. de Vries radiomoment van 2021 in Nederland

Ruben Notteboom

Het eerbetoon aan misdaadjournalist Peter R. de Vries was het radiomoment van 2021 in Nederland. Misdaadjournalist de Vries werd in juli neergeschoten in Amsterdam. Hij overleed enkele dagen later.

De aanslag op Peter R. de Vries was aan shock voor Nederland. Hij werd op klaarlichte dag neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De politie kwam onmiddellijk ter plaatse en opende de jacht op twee verdachten. De Vries overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.

Peter R. de Vries vermoord in zaak van Ridouan Taghi

Twee verdachten werden aangehouden, de 22-jarige Delano G. en de 35-jarige Kamil E. Delano had het dodelijke schot afgevuurd en Kamil stond klaar met de vluchtauto. De moordaanslag, hoewel doeltreffend, werd zeer amateuristisch genoemd. De Vries werd neergeschoten op een plek vol met camera’s en er werd niet van vluchtauto verwisseld, waardoor de politie hen makkelijk kon opsporen.

De aanslag op de Vries had te maken met de zaak van Ridouan Taghi, een belangrijk figuur binnen de mocromaffia. De Vries was een kroongetuigen. Delano en Kamil werden door hem ingehuurd om de Vries om het leven te brengen. Hij is niet het eerste slachtoffer in de zaak. Op 18 september 2019 werd om half acht ’s ochtends ook iemand doodgeschoten door deze rechtszaak, namelijk advocaat Derk Wiersum. Hij was de vertegenwoordiger van kroongetuige Nabil B. De broer van Nabil B., Reduan, werd ook vermoord.

Eerbetoon op dag van uitvaart

Als eerbetoon hebben zoveel mogelijk Nederlandse radiozenders het nummer “A Whiter Shade of Pale gedraaid. Volgens NPO Radio 1 was dit het radiomoment van het jaar. Ze deden dit op de dag van de uitvaart van Peter R. de Vries. Radio Veronica-dj Dennis Ruyer nam het initiatief voor de actie. De maatschappij rouwt nog steeds en de vraag blijft rijzen hoe dit heeft kunnen gebeuren. De politie wist dat de Vries in de gaten werd gehouden en hij was gewaarschuwd, maar de beveiliging heeft toch gefaald.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen