Volgens epidemioloog Brecht Ingelbeen is de globale aanpak van Omikron ondermaats (Shutterstock)

Volgens epidemioloog Brecht Ingelbeen is de globale aanpak van Omikron ondermaats (Shutterstock)

Binnenland politiek

Epidemioloog: “Reactie op omikron is wraakroepend”

Damien Segers

Brecht Ingelbeen, epidemioloog aan het instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, vindt de globale reactie op de nieuwe omikronvariant van het coronavirus wraakroepend. Zo vindt hij de reisbeperkingen van en naar Zuid-Afrika disproportioneel. Dat schrijft De Morgen.

In een interview met krant De Morgen verklaart epidemioloog Brecht Ingelbeen, ervaren in Mozambique en Congo, weinig begrip te hebben voor de aanpak van de nieuwe omikronvariant. Onder andere het inreisverbod zou een disproportionele maatregel zijn met weinig effect.  “Zijn de passagiers van die recente vluchten gecontacteerd en opgevolgd? Als je dat niet doet, wat voor zin heeft zo’n vliegverbod dan? Ik was woedend toen ik het hoorde. Er zijn veel minder ingrijpende en effectievere opties, zoals mensen in quarantaine zetten en testen. Ik vind die reactie wraakroepend.“, verklaart Ingelbeen.

In zijn analyse staat Els Torreele hem bij. Zij is een onderzoekster aan University College London die meewerkte aan een recept WHO-rapport over geneesmiddelen in de pandemie. Zij stelt dat indien er voor omikron aangepaste vaccins nodig zijn, die landen weer als laatste aan de beurt zullen zijn. Onder andere zij en Amerikaans president Joe Biden pleiten voor patenten op vaccins op te heffen en meer mensen te bereiken met prikken.

Meer vaccinatie – meer mutanten?

Op de prangende vraag of vaccinatie de selectiedruk toeneemt en zo zelf meer mutanten doet ontstaan, antwoordt Ingelbeen afwijzend.” Theoretisch is dat een risico. Een virus dat aan de met vaccins opgewekte immuniteit weet te ontsnappen, zou een evolutionair voordeel hebben. In de praktijk wijst niets er tot nu toe op dat varianten daar hun voordeel mee deden. De varianten die wereldwijd circuleerden ontstonden voor er met vaccineren was gestart, en op plekken met veel viruscirculatie. Er lijkt vooralsnog geen link te zijn tussen frequenter muteren en een hogere vaccinatiegraad. We weten wel dat vaccinatie de viruscirculatie afremt, dus dat blijft de betere optie. Daarmee is niet gezegd dat er bij een wereldwijd hoge vaccinatiegraad geen varianten meer kunnen ontstaan.”, aldus de epidemioloog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Damien Segers is masterstudent geneeskunde met een breed interessegebied. Zo focust hij zich naast gezondheid en wetenschap onder andere op politieke ontwikkelingen in Duitsland. 

1 gedachte over “Epidemioloog: “Reactie op omikron is wraakroepend””

  1. Alle reacties op deze ‘griepgolven’ zijn wraakroepend. Ze blijven maar doemscenario’s verzinnen. Diegenen die daar nu nog in meegaan zijn een heleboel grijze cellekes kwijt, mijn gedacht. Alles open en bloot en de natuur zen gang laten gaan.

Plaats een reactie

Delen