Pools president Andrzej Duda. Foto Shutterstock

Pools president Andrzej Duda. Foto Shutterstock

Uncategorized

Europese Commissie is kritisch voor Poolse mediawet

Wijnand Meeus

Volgens de Europese Commissie vormt de nieuwe Poolse wet rond uitzendvergunningen een “bedreiging voor de persvrijheid en de pluraliteit van het Poolse medialandschap”. “De wet kan leiden tot gedwongen veranderingen in de eigendomsstructuur van mediabedrijven en stelt ernstige risico’s voor de vrijheid en pluralisme van media in Polen”, stelde een woordvoerder van de Commissie.

De wet stelt dat er enkel nog uitzendvergunningen zullen worden afgegeven aan buitenlandse zenders indien ze hun hoofdvestiging hebben in de Europese Unie. Critici zeggen dat de wet een poging is om TVN24 te boycotten. TVN24 is een nieuwszender van het Amerikaanse Discovery dat bekend staat voor de kritiek op de Poolse regering en haar beleid.

Afgelopen zondag vond al een protest plaats tegen de wet nadat deze vrijdag werd goedgekeurd. President Andrzej Duda moet de tekst nog ondertekenen. De regering argumenteert intussen dat de wet, die ook in de VS op kritiek werd onthaald, het Poolse medialandschap beter moet beschermen tegen potentieel gevaarlijke buitenlandse actoren, bijvoorbeeld uit Rusland.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

9 gedachten over “Europese Commissie is kritisch voor Poolse mediawet”

  1. Hebben diezelfde europese potentaten het medialandschap in belgistan al bekeken ? Of mogen alleen bepaalde meningen of strekkingen niet tegengewerkt worden , en anderen wel ?

  2. Polen is nog steeds een democratie en het aanpassen van de wetgeving is allang de norm in West-Europese landen, zoals het politiek aanstellen van rechters en het fnuiken van vrije meningsuiting

  3. Dit is 100 procent correct. Media en beleid verdedigen enkel het recht op progressieve meningsuiting en ijveren ervoor om andere meningen waar het kan uit het publieke en private leven bannen.

Plaats een reactie

Delen