Ivan De Vadder: "De keuze voor Alexander De Croo als premier was een vergissing"

Wetstraatjournalist Ivan De Vadder. VRT

Uncategorized

Ivan De Vadder: “De keuze voor Alexander De Croo als premier was een vergissing”

Anton Schelfaut

In een interview met de Franstalige krant La Libre noemt Wetstraatjournalist Ivan De Vadder de keuze voor Alexander De Croo (Open Vld) als premier “een vergissing”. Hij meent dat die rol was weggelegd voor PS-voorzitter Paul Magnette.

Volgens De Vadder heeft de Vivaldi-regering geen andere keuze dan deze legislatuur uit te zingen. “Als de regering valt, betekent dat het einde van de vier Vlaamse Vivaldi-partijen: Open Vld, CD&V, Vooruit en Groen. En zelfs als Vivaldi doorgaat, vrees ik het ergste voor hen.”

De Vadder benadrukt dat de druk van de oppositie niet onderschat mag worden. Hij verwijst daarbij naar de laatste peilingen, waarin de vier Vlaamse Vivaldi-partijen samen slechts 42 procent van de stemmen halen. “Ze zouden dus moeten samenwerken met de N-VA om een meerderheid te vormen”, schetst hij. “Het is ook mogelijk dat N-VA en Vlaams Belang in 2024 samen een meerderheid halen. In dat geval ligt de volledige verantwoordelijkheid bij de N-VA, die moet kiezen met wie ze zal regeren. Tenzij we opnieuw een federale regering krijgen met een groeiende Vlaamse minderheid. Maar kunnen we het ons veroorloven om op die manier door te gaan? Het risico bestaat dat een volledige institutionele impasse wordt bereikt.”

Constructiefout

Tot slot noemt De Vadder het premierschap van De Croo “een constructiefout”. Hij ziet daarin een gelijkenis met de regering-Michel. “Op dat moment was Bart De Wever de echte baas. Tot het einde gedroeg hij zich als een Romeinse keizer met zijn duim omhoog of omlaag. Het was verbijsterend om te zien. Wat Vivaldi betreft, is het Paul Magnette, de voorzitter van de grootste partij in de coalitie, die premier had moeten worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

23 gedachten over “Ivan De Vadder: “De keuze voor Alexander De Croo als premier was een vergissing””

  1. We weten natuurlijk ook allemaal heel goed dat De Vadder een sterke tegenstander is van al wat enigszins rechts is. Zeker als gesproken wordt over NVA en het VB nietwaar? Deze man is samen met zijn andere staatsTV vrienden al jaren zijn neutraliteit verloren. Je kan zijn afkeer zelfs aflezen van zijn gezicht, hij hoeft er zelfs niets bij te zeggen. En dit noemt men dan journalistiek?

  2. Geen van beide ware beter, omdat het voor een Franstalige krant is, wil U een Franstalige premier. U zou uitstekend passen in de zevende partij zoals partij zoals OVLD mijnheer De Vadder .

  3. De Croo zou de meubels misschien kunnen redden door de groene molensteen rond de regering haar nek te lossen en Groen/Ecolo in te wisselen door de N-VA. Niet alleen zou de verhouding Vlaams 50 zetels–Franstalig 33 zetels een juister beeld geven en langs Franstalige kant krijgt de PS een gevaarlijke Ecolo concurrent minder en de MR scoort in de kerncentrales stopzetting door deze op de lange baan te schuiven.
    De overige Federale partijen zullen natuurlijk moeten slikken dat de N-VA met 24 zetels de grootste partij wordt.

  4. Een ONdemocratisch vergissing, een bijeen vaagsel van minipartijtjes ,waarvan het 7de in rang qua aantal stemmen het verschijnsel Q , de “Minister van Censuur” kon leveren, uit een mini partijtje, meer bepaald een volgens recente peilingen nog nauwelijks op een kier “open” mini-partijtje dat ons onbarmhartig electoraal vonnis van 2024 tot een “gesloten” VLD zal degraderen.

  5. Je zou denken dat de traditionele partijen,, vivaldi,,rechts geworden zijn? Dat er geen gerechtigheid meer bestaat? Zelfs niet in de rechtbank? Hand en spandiensten?
    IK KAN vb geven?…… Met aquafin, gemeente Oostkamp. Enz……..

  6. van de vadder zie je de haat van zijn muil lopen als hij over NVA of VB moet spreken.Hij dacht van op een cvp lijst te komen maar hij heeft de bocht gemist,die andere uit de Limburg,een zekere belet,heeft de plaats gekregen en ivanneken zag de duizenden euro’s aan zijn flaporen voorbij gaan.Nu moet hij zijn haat uitwerken opanderen,wat hij over porno-sander zegt is juist,hij graaft een diepe kuil voor zijn vivaldidioten.

  7. Een vergissing zou ik dat niet durven noemen. Wel een heel overwogen strategie van alle overige Vivaldi-partijen om een marionet te installeren als premier opdat in ruil nu vooral de sossen voluit hun gang kunnen gaan met wat kiesvee te werven ‘dankzij’ de Covidcrisis

  8. Als het Vlaams Belang niet mee mag regeren en N-VA gaat samen met vivaldi zullen de mensen naar de wapens grijpen.Ik vrees een bloedbad als ze hier zo verder gaan doen.Waarom gaan wij nog gaan stemmen na 2024 dan? In Nederland is het ruim zo erg als hier!

  9. De Vadder en vele journalisten hebben het voor de klassieke partijen , maar de gewone mensen zijn die graaiers moe , zie peilingen .Ook beseffen ze dat België met al die regeringen een grote miskleun is en alleen goed voor vele postjes voor de politiekers.
    Stilaan komt er Vlaamse meerderheid Nva ,VB die ofwel confederalisme of onafhankelijk Vlaanderen willen .
    Met deze meerderheid is er geen toekomst meer voor huidig België.

  10. Als nva daar mee instapt dan tekenen ze hun eigen afgang want nva kiezers willen het zelfde als VB kiezers .
    Namelijk een zelfstandig Vlaams beleid los van Franstaligen. In confederalisme of onafhankelijk Vlaanderen.

  11. Dat zal BDW zeker niet doen. Dat zou een zeer domme zet zijn. Laat de huidige regering maar verder hun put graven. De Croo heeft België geofferd voor de 16. Na de volgende verkiezingen trekt die naar Europa en is zijn broodje gebakken.

  12. Zou BDW de vivaldeske varkensstal moeten opruimen, twee jaar voor de verkiezingen?
    Laat hem beginnen kuis te houden binnen de Vlaamse regering want erg welriekend is de stal daar ook niet.

Plaats een reactie

Delen