Princiepsakkoord tussen Belgische staat en Engie over verlenging Doel 4 en Tihange 3

Kerncentrale van Doel. Shutterstock

Uncategorized

Lagere energieprijzen blijven uit

Wijnand Meeus

De prijzen van gas en elektriciteit dreigen in heel 2022 hoog te blijven. Dat blijkt uit de marktprijzen voor het volgende jaar. Ook het gebrek aan wind en zon in Europa zorgt ervoor dat de stroomprijzen momenteel zeer hoog staan.

De Belgische energieprijzen op de kortetermijnmarkt dreigen momenteel richting de 300 euro per megawattuur te gaan. Toch draaien de Belgische kerncentrales op volle toeren. Het is voornamelijk de koppeling van onze energiemarkt aan de rest van Europa die voor problemen zorgt. Doordat de Franse kerncentrales minder draaien, voert vooral Frankrijk veel stroom in aan erg hoge prijzen. Ook volgend jaar zal er niet veel beterschap komen. Marktkenners wijzen op de hoogste forwardprijs ooit voor een jaar.

Een combinatie van hoge grondstofprijzen, in het bijzonder van aardgas, dure emissierechten en een stijgende vraag zorgt al meer dan zes maanden voor recordprijzen voor elektriciteit en aardgas in Europa. Dat vertaalt zich in een extreem hoge energiefactuur voor gezinnen en bedrijven, met een torenhoge inflatie tot gevolg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

2 gedachten over “Lagere energieprijzen blijven uit”

  1. Door gebrek aan wind en zon in Europa staan de stroomprijzen zeer hoog?
    Een troost dan toch: door de opwarming van de aarde haal je zo de zon in huis. En wat nu met die alom geprezen windmolens?
    Akelige vooruitzichten, dat wel.

  2. Het goede nieuws is dat het vandaag nog beter gaat dan morgen en in de toekomst… de modale burger blijft uiteraard het kind van de rekening. Pablo Escobar verwarmde ooit zijn Safe house uit nood met bankbiljetten. Met de Liberalen, Groenen en kaviaar-Socialisten(Vivaldi) worden nutsvoorzieningen luxeartikelen voor de rijken. Maar de straatrovers van de Wetstraat waken: bij de minste verkeersinbreuk wacht eenieder megaboetes.

Plaats een reactie

Delen