Frank Vandenbroucke. Foto Photonews.

Frank Vandenbroucke. Foto Photonews.

Binnenland politiek

Spoedafdeling ziekenhuis André Renard heropent na dreiging Vandenbroucke

Ruben Notteboom

De spoedafdeling van het ziekenhuis André Renard in Luik heeft zaterdag dan toch weer de deuren geopend. Eerder raakte bekend dat het ziekenhuis de spoedafdeling wilde sluiten omdat het personeel overwerkt is. Daarna werd akkoord gegaan met een minimumvoorziening, maar het kabinet van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke zette druk op het ziekenhuis om toch volledig de deuren te openen.

Het ziekenhuis wilde de deuren sluiten omdat het personeel al twee jaar kampt tegen het virus en overwerkt is. De zorgsector staat op breken omdat er onvoldoende middelen en personeel zijn. De coronacrisis is een zware last.

Ziekenhuis André Renard onder druk gezet

Het ziekenhuis beweerde dat alle middelen uitgeput waren en het verplegend beroep opgewaardeerd moet worden. Om het personeel toch even rust te gunnen, wilde het ziekenhuis een drietal dagen sluiten, maar minister Frank Vandenbroucke ging niet akkoord.

Het kabinet van Volksgezondheid dreigde met zware sancties. Voor elke geweigerde patiënt konden ze namelijk een proces-verbaal opstellen voor inbreuken op de wet van 1964 over dringende geneeskunde hulpverpleging en dat overmaken aan het parket en het ziekenhuis.

Kabinet Vandenbroucke dreigde met proces-verbaal

Het ziekenhuis heeft ook een brief ontvangen waarin duidelijk wordt gemaakt dat de deuren opnieuw open moeten of dat proces-verbaal ook zou volgen. De algemene directie zou dan beboet kunnen worden of zelfs een gevangenisstraf kunnen opgelegd krijgen.

Het ziekenhuis heropende gisteren om 8 uur, maar de algemene directie zit met de handen in het haar. “Ook al heropenen we de spoedafdeling, we hebben geen personeel meer. We gaan naar een andere werking. De heropening van de spoedafdeling zullen we compenseren door bedden en zorgeenheden te sluiten, waarbij andere patiënten niet de gepaste zorg meer krijgen”, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis aan het persagentschap Belga. Door de heropening van de afdeling op te leggen, verschuift zo gewoon het probleem, stelt de woordvoerder.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Spoedafdeling ziekenhuis André Renard heropent na dreiging Vandenbroucke”

  1. Misschien een proces-verbaal tegen het lege Zilverfonds van vranke Frank ?
    Of tegen het corrupt opsmukken van de paarsgroene begroting middels verkoop van overheidsgebouwen en inpikken van pensioenfondsen ?
    En wat met het Agusta-geld ?

    Maar sossen en de waar(dig)heid, een constant probleem….

Plaats een reactie

Delen