Princiepsakkoord tussen Belgische staat en Engie over verlenging Doel 4 en Tihange 3

Kerncentrale van Doel. Shutterstock

Uncategorized

Vlaamse ondernemers luiden noodklok over energiebevoorrading

Wijnand Meeus

Meer dan honderd Vlaamse ondernemers wijzen in een open brief, getiteld ‘De lamp zal straks niet meer branden’, de verschillende regeringen met de vinger als in 2025 na de kernuitstap energietekorten dreigen. Ze eisen dat uitbater Electrabel verplicht wordt de kerncentrales langer open te houden. De rechtstreekse aanleiding voor de brief is de definitieve streep die Engie deze week zelf heeft getrokken door een verlenging van twee kerncentrales.

“De lamp zal niet meer branden in 2025, na de kernuitstap. Die overtuiging klinkt steeds luider”, klinkt het in de brief van de ondernemers. “Door het politieke getreuzel van de laatste 20 jaar is ons land niet klaar voor de energietransitie. De bevoorradingszekerheid kan niet gegarandeerd worden.” De ondernemers vinden dat zowel de huidige regering als alle voorgaande een “verpletterende verantwoordelijkheid” dragen.

De ondernemers maken zich grote zorgen over de bevoorradingszekerheid, en eisen maatregelen. Zo moet Engie worden verplicht de levensduur van de jongste 2 kerncentrales met minstens 10 jaar te verlengen.

“Hallucinante situatie”

De open brief is een initiatief van de voorzitter van Voka West-Vlaanderen Philippe De Veyt en Unilin-CEO Bernard Thiers en moet “de hallucinante situatie waarmee politici licht en onverantwoord omspringen met de energievoorziening in België” aanklagen. In totaal ondertekenden 129 CEO’s de brief. Onder de ondertekenaars zijn bekende namen zoals de CEO’s van TVH, Vandewiele, Jules Destrooper of Ardo.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

7 gedachten over “Vlaamse ondernemers luiden noodklok over energiebevoorrading”

 1. Voorstel: kerncentrales openhouden tot na succesvolle investering in alternatieve systemen? (Liefst natuurlijk investeren in moderne nieuwe kerncentrales zoals in andere Europese landen gebeurt …).

 2. Alle miserie is begonnen toen Verhofstad groen licht gaf om Electrabel aan Suez te verkopen. In dezelfde periode stelde de Deense regering haar veto in een gelijkaardige situatie. De uitvlucht dat Velgie die deal moest goedkeuren van Europa was dus een dikke leugen. Nu zitten we met een 2e regering met Groen en Écolo en het is weer miserie.

 3. Wat weten deze CEO’s daar in godsnaam van?
  Tine Van der Straeten zal het toch allemaal beter weten, of niet soms?
  Er staan ons hoe dan ook donkere tijden te wachten dankzij de groene fundi’s!

 4. De regering dekt zich in door te beweren dat de exiitoptie reeds jaren geleden werd genomen.

  Het zou getuigen van beslissingsrijpheid moest de veranderde context worden erkend:

  1. Gas in Russische handen en dus GEEN bevoorradingszekerheid.
  2. Idem voor prijszekerheid, GEEN. ( Prijs in Russische handen)
  3. Daarnaast nog de tonnagekost voor CO2-uitstoot.

  De voorwaarden voor een exit zijn bijgevolg NIET voldaan.
  Het omgekeerde beweren kan enkel een struisvogel.

 5. Ja, nog enkele jaren Groen in de regering en we rijden allemaal terug met paard en kar en verlichten we onze hutten met olielampjes. Met de medewerking van een “blauwe” premier die groener lijkt dan de Groenen. Helaas, zolang de kleine partijtjes allemaal samen aan 51% blijven geraken zullen we nog vele jaren met zulke brolregeringen moeten verder doen! Hopelijk denken AL de mensen bij de volgende verkiezingen een beetje beter na…

Plaats een reactie

Delen