Uncategorized

Waarschijnlijk 1,35 miljard euro Europees relancegeld minder voor België

Redactie PAL

Het is goed mogelijk dat België een stuk minder relancegeld zal krijgen van Europa dan aanvankelijk gedacht. Dat zegt staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD). Onze economische groei zou namelijk beter zijn dan initieel geraamd.

De Europese Commissie richtte in 2020 een coronaherstelfonds op, waarin 750 miljard euro werd gestopt. Dit zou onder de lidstaten verdeeld worden om de economische gevolgen van de coronacrisis te temperen. Binnen dit fonds is de faciliteit voor herstel en veekracht (RRF) de belangrijkste component, daar ze goed is voor ongeveer 337 miljard aan subsidies en nog eens 360 miljard aan goedkope leningen. Om te beslissen waarop elke lidstaat recht heeft wordt een specifieke verdeelsleutel gehanteerd. Volgens deze formule zou België recht hebben op iets meer dan 5,9 miljard euro steun.

Steun overschat

Eén van de parameters om te beslissen hoeveel steun elk land krijgt is de economische groei van die lidstaat, waarvan 30% van het steunfonds afhangt. Daarom waarschuwt staatssecretaris De Bleeker ervoor dat België mogelijks maar 4,55 miljard euro uit het herstelfonds zal ontvangen. Dat blijkt uit de meest recente berekeningen van de federale overheidsdienst Beleid en Ondersteuning, gebaseerd op de herfstraming van de Europese Commissie. Ons land zou namelijk een grotere groei doorgemaakt hebben dan op voorhand verwacht.

Gevolgen voor relanceplannen

Het definitieve bedrag wordt pas in juni volgend jaar vastgelegd, waardoor het uiteindelijke bedrag dus nog kan wijzigen. Staatssecretaris De Bleeker noemt het daarom “cruciaal” om de cijfers goed op te blijven volgen, omdat Thomas Dermine, staatssecretaris voor Relance (PS), mogelijks zijn plannen zal moeten bijsturen als de steun met 1,35 miljard euro afneemt. Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) daarentegen stelt dat het Vlaams relanceplan hoe dan ook zal worden uitgevoerd. Volgens hem is het jammer dat Europa de goede leerlingen van de klas, die hun economie weer snel doen herpakken, wil straffen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Waarschijnlijk 1,35 miljard euro Europees relancegeld minder voor België”

  1. Hoeveel belastingsgeld heeft deze WEF-trekpop al overgemaakt aan de Big Pharma ? (WEF World Economic Forum, het clubje waar De Croo ook iets mag zeggen als hij braaf en gehoorzaam is. Dankzij die italiaanse madam kunnen zijn meesters in Davos hem nog flink chanteren als de VLD niet nauwkeurig in de globalistische pas loopt)

Plaats een reactie

Delen