André Oosterlinck. Foto Photonews.

André Oosterlinck. Foto Photonews.

Uncategorized

André Oosterlinck: “Kernenergie properder, goedkoper en problemen overroepen”

Ruben Notteboom

Voormalig voorzitter van de Associatie KU Leuven André Oosterlinck is niet mild over de kernuitstap. nu Vivaldi kernenergie wil stopzetten, kerncentrales wil sluiten en gascentrales wil openen, mengt hij zich in het debat. Hij noemt de problemen ferm overroepen.

Het debat rond de kernuitstap en gascentrales heeft al absurde proporties aangenomen. Zelfs partijen Groen en Ecolo spraken elkaar al tegen. Volgens federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), bijvoorbeeld, zouden gascentrales het CO2-niveau niet doen stijgen. “Nee, de gascentrales die we hier gaan bouwen gaan de CO2 niet laten stijgen”, klonk het stellig.

Nollet en Van er Straeten spreken elkaar tegen: Geen stijging vs. stijging maar niet op Europees niveau

Haar Waalse collega, Nollet, ontkent de stijging dan weer niet, maar vindt het helemaal niet erg. “De berekening van CO2-uitstoot gebeurt op Europees niveau. Het slaat dus nergens op om in een redenering mee te gaan die zegt dat België ‘zoveel’ moet doen.” Zolang het op Europees vlak dus daalt, is het goed volgens hem.

Nu mengt André Oosterlinck zich ook in het debat over kernenergie tijdens een interview met Knack. “Ik geloof niet in een fundamentele gedragsaanpassing, zoals de groenen ons willen aanpraten. Je kunt mensen niet opnieuw in grotten doen wonen. En je kunt zeker niet China, India en heel Afrika het recht ontzeggen om op het westerse welvaartsniveau te komen. Dankzij de technologische vooruitgang zouden we nu al strengere milieuvoorwaarden kunnen opleggen.”

André Oosterlinck voor kernenergie

Hij gelooft wel in kernenergie voor de toekomst. “Vlaams milieuminister Zuhal Demir (N-VA) zou aan geen enkele gascentrale die CO2 en stikstof uitstoot nog een vergunning mogen verlenen. Technologisch kan het. Alleen wordt de elektriciteit dan vier, vijf keer duurder. Wat me bij mijn stokpaardje brengt: kernenergie blijft een veel properdere en goedkopere oplossing. De problemen met kernenergie worden zwaar overroepen.”

Ook zorgen over nieuwe kernrampen veegt hij van de tafel. Hij merkt op dat er nog maar drie echte kernrampen zijn geweest. De eerste was in 1979 toen de technologie nog nieuw en minder ontwikkeld was, de kernramp van Three Mile Island in de VS. De tweede, Tsjernobyl, in 1986 was een uit de hand gelopen experiment. Fukushima in 2011 was ook de fout van menselijke keuzes. Er waren onvoldoende kaaimuren gebouwd tegen overstromingsgevaar. Dat, gecombineerd met een natuurramp, zorgde voor de kernramp. Ten slotte merkt hij op dat kernafval steeds beter opgeslagen wordt en geneutraliseerd kan worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

4 gedachten over “André Oosterlinck: “Kernenergie properder, goedkoper en problemen overroepen””

  1. Een pragmatische beredeneerde keuze door een ingenieur of een religieuze dogmatische ‘het voelt niet goed’ van bende groene (lees rode) kleuters, kies. En zie dan ook waar de gesubsidieerde media naar luisteren.

    Het kan toch gewoon niet, dat technische keuzes bepaald worden, door mensen die er totaal geen snars van snappen? Ga je naar het ziekenhuis om behandeld te worden door de kapper van dienst? Nee toch! Laat nu eens technische zaken over aan technische mensen, daar zijn ze voor opgeleid.

  2. Als 87% van de Vlamingen en 83% van de Walen niet willen dat de kernuitstap doorgaat, en vivaldi jaagt het toch door de strot van de Belg, dan weet je heel goed wat het democratisch gehalte is van deze regering. Afgeven op andere EU landen (Polen) daar zijn ze dan weer wel goed in, maar hun eigen bevolking laten stikken is tegenwoordig de norm. Is dat allemaal opdat groen/ecolo gaan pro stemmen voor een paar postjes voor de andere vivaldi partijen?

  3. Reeds eerder heb ik al vermeld dat de politieke portefeuilles naar opgeleide mensen in de betreffende sectoren moet gaan en niet naar de Gust van Treske van den bakker zijn schoonzus.

Plaats een reactie

Delen