Petra De Sutter (Photonews)

Petra De Sutter (Photonews)

Uncategorized

Baas mag ambtenaar na uren niet meer bellen

Belga Press Agency

Federale ambtenaren mogen vanaf 1 februari niet meer na de normale werkuren worden opgebeld door hun baas. Dat staat in een omzendbrief van minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) over het zogenaamde recht op ‘deconnectie’, schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen dinsdag.

Het deconnectierecht bestaat uit twee principes. Ten eerste mag een federale ambtenaar vanaf dan enkel en alleen “nog buiten de normale arbeidstijd worden gecontacteerd wanneer het gaat om uitzonderlijke en onvoorziene omstandigheden, en waarbij actie vereist is die niet kan wachten tot de volgende arbeidsperiode”. Een tweede bepaling stelt dat een federale ­ambtenaar “geen nadelen mag ondervinden wanneer die ­buiten de normale arbeidstijd de telefoon niet beantwoordt of werk­gerelateerde berichten niet leest”.

Volgens De Sutter was het nodig om het recht op deconnectie voor de zowat 65.000 federale ambtenaren wettelijk vast te leggen “in de strijd tegen overmatige werkstress en burn-out”.

Vakbond ACV spreekt van een belangrijke stap vooruit, al heerst er ook argwaan. “In uitzonderlijke gevallen mag een leidinggevende je wel nog na de werkuren contacteren. Maar wat is uitzonderlijk? Dat hadden we liever duidelijker omschreven gezien. Nu hangt het af van wat je leidinggevende daaronder verstaat, wat ongetwijfeld discussie gaat op­leveren”, aldus Johan Lippens van ACV Openbare Diensten.

De socialistische overheidsvakbond ACOD is minder kritisch. “In deze jachtige tijden is dat deconnectierecht absoluut nodig”, beklemtoont federaal secretaris Tony Six. “We hopen bovendien dat het andere bedrijven en sectoren kan inspireren om dezelfde weg in te slaan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

18 gedachten over “Baas mag ambtenaar na uren niet meer bellen”

  1. Dat er bazen zijn die hun ambtenaren almaar voor hun kar spannen als het hen goed uitkomt zal wel zo zijn.
    Maar zat de mensheid op deze maatregel in droevige coronatijden nu echt op te wachten?
    Dat de rood-groene vakbonden mee in de dans springen hoeft niet te verwonderen, want ze dragen cliëntelisme hoog in hun vaandel.
    Voor de Groene dwangneuroten past zo ‘n maatregel perfect in hun verbodscultuur.
    Weer een doelpunt dat de vivaldioten kunnen aanvinken op de lijst van hun wereldschokkende verwezenlijkingen.
    Moeten er nog dweilen zijn?

  2. “Een tweede bepaling stelt dat een federale ­ambtenaar “geen nadelen mag ondervinden wanneer die ­buiten de normale arbeidstijd de telefoon niet beantwoordt of werk­gerelateerde berichten niet leest”. (zie supra).

    Ik heb altijd geweigerd mijn telefoonnummer mede te delen aan mijn werkgever. Bij Mediamarkt en Krefeld vragen ze identiteitsgegevens. Daar weiger ik formeel op in te gaan.
    Het is al erg genoeg dat de overheid via de politie in uniform en in burger op alle mogelijke manieren afluistert en bespiedt met camera’s en drones. Zelfs voor de aanvraag van een vaccinatieattest gebruikt de KGB van Volksgezondheid technieken (internetlinks) om aanvragers ongevraagd en ongewild te linken met e-boxen van de overheid. Een lovenswaardig initiatief van minister Petra De Sutter (Groen).Toch opmerkelijk dat de linkerzijde blijkbaar een patent heeft op sociale items. Op dat vlak geeft de rechterzijde steevast niet thuis.

  3. Begrijpelijk en dat zou ook in de private bedrijven dienen te gelden. Elke pas aangeworven werkkracht krijgt een kopij van het Arbeidsreglement ter ondertekening aangeboden. Hier staan o.a. het begin er einde der werkdagen vermeld. Pas die consequent toe want we werken om te leven en niet vice versa !
    Indien de patroon daarvan misbruik zou maken dienen de Arbeidsinspectie en de Vakbonden ingelicht.

  4. Misschien ineens helemaal deconnecteren, ook hun ‘bazen’, dan moeten zelfstandigen geen 60 u per week werken om die hoge lonen en pensioenen te betalen. Maar macht schakelt nooit zichzelf uit.

  5. Typisch voor een groene hypocriete minister. Als professor gynecologie zal ze terecht stagiairs, assistenten en medewerkers wel uit hun bed of zeker na hun werkuren gemobiliseerd hebben bij problemen. Stel u voor de ambtenaren excellenties mogen niet “ gestoord “ worden. Geef alle macht aan de vakbonden is het motto van Groen
    – hoe knipoogt een ambtenaar ; hij doet een oog open
    – waarom hebben ze metalen en geen houten bureaus; hout werkt
    Solidariteit werkt in twee richtingen Iedereen heeft recht op sociale bescherming Iedereen heeft de plicht om door te werken het systeem van de sociale zekerheid in stand te houden
    Dat laatste wordt door Groen en vakbonden straal genegeerd.

  6. En wat als een ‘baas’ een hem in rang ondergeschikte (bijvoorbeeld een bureauchef) met zo ‘n taak opzadelt?
    Zo iets gebeurt ook wel eens en die tussenpersoon zit dan tussen hamer en aambeeld.

  7. Heb je ooit al eens geprobeerd om een ambtenaar VOOR 17u aan de lijn te krijgen😤? Maak dan maar een uurtje of 2 vrij! Waarschijnlijk hebben die dus allemaal al een burn-out van al die telefoontjes die ze na 17u krijgen 😂😂😂.

  8. Ambtenaren zijn vaak de kop van jut, maar er zijn ook ambtenaren die hun taak eerlijk en correct vervullen, ook als ze lastige ‘klanten’ moeten te woord staan.
    Er zijn bazen die het privéleven respecteren van hun ambtenaren (het woord ‘ondergeschikten’ is oubollig en ongepast) en er zijn er die hen onder druk zetten, ook buiten de werktijden.
    Men mag echter niet uit het oog verliezen dat die bazige bazen soms ook handelen onder druk van hogerhand, bijvoorbeeld van ministeriële kabinetten.
    Wat Petra De Sutter hier echter doet is bestrijden van een symptoom zonder het gehele plaatje te zien.

  9. Ge kent toch dat moppeke ; “Waarom is er een dikke witte streep geschilderd op de vloer der hoofdgang in het Ministerie ?” Wel, “om de te laat komers niet te laten botsen met diegenen die te vroeg doorgaan !”

  10. Antwoord aan pseudo Alexander van originele Alexander. Volksgezondheid technieken (internetlinks) om aanvragers ongevraagd en ongewild te linken met e-boxen van de overheid (citaat). Het vicieuze in het systeem van minister Frank VDB bestaat er voornamelijk in dat mensen die een covid-document aanvragen onbewust en ongewild dreigen gelinkt worden aan die e-box. Dit frauduleus politiek overheids manoeuver komt dan pas aan het licht wanneer de slachtoffers aanmaningen ontvangen voor niet betaalde e-facturen van de overheid, waarvan ze geen kennis hadden. Niet bewust over het bestaan en gebruik van die ex-box. Mensen pesten typisch voor de socialisten.

Plaats een reactie

Delen