De cijfers van VNZ. Achtergrondfoto Shutterstock.

De cijfers van VNZ. Achtergrondfoto Shutterstock.

Uncategorized

Ereloonsupplementen ziekenhuizen tot wel 300 procent in Brussel en Wallonië

Ruben Notteboom

De ereloonsupplementen in de Belgische ziekenhuizen verschillen hevig van regio tot regio. In Brussel loopt het gemiddelde maximale ereloonsupplement voor een éénpersoonskamer in januari 2022 zelfs op tot 270 procent. In Wallonië ligt het gemiddelde op 212 procent en in Vlaanderen op 151 procent. Het Vlaams & Neutraal Ziekenfonds (VNZ) pleit voor responsabilisering in de gezondheidszorg.

Het VNZ onderzoekt jaarlijks niet alleen de uitgaven- en inkomstenverschillen tussen Vlaanderen en Wallonië op basis van de gegevens van de Landsbond van de Neutrale Ziekenfondsen, maar analyseert ook de gevraagde maximale ereloonsupplementen in alle Belgische ziekenhuizen. Die ereloonsupplementen verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis, maar de regionale gemiddeldes verschillen sterk.

Regionale verschillen ereloonsupplementen verschillen sterk

Het ereloonsupplement kan worden aangerekend bovenop het vastgestelde Rizivtarief wanneer een patiënt vrijwillig kiest voor een opname in een éénpersoonskamer. Vroeger was het de gewoonte om 100 procent aan te rekenen, maar dat is nu veel meer. Het Belgische gemiddelde ereloonsupplement is 184 procent, maar dat gemiddelde wordt hevig omhoog getrokken door Brussel en Wallonië.

Vlaanderen ligt namelijk ver onder het gemiddelde, met 151 procent. Wallonië heeft een gemiddelde van 212 procent en Brussel een gemiddelde van 270 procent. Het VNZ noemt dit “niet bepaald objectief verklaarbaar”. In Vlaanderen zijn er nog maar 3 van de 52 ziekenhuizen die het maximum van 100 procent hanteren. 8 ziekenhuizen zitten tussen 110 procent en 125 procent. 31 ziekenhuizen vragen tussen de 135 en 375 procent en 10 Vlaamse ziekenhuizen, vooral universitaire, vragen tot zelfs 200 procent.

Tot 300 procent in Brussel en Wallonië

Wallonië heeft slechts 28 ziekenhuizen waarvan er nog maar één overblijft die 100 procent vraagt. Eén ziekenhuis vraagt meer, maar ligt nog onder de 200 procent. De overige 26 vragen meer dan 200 procent, met één ziekenhuis die tot zelfs 300 procent vraagt. In Brussel vragen 8 van de 11 ziekenhuizen ereloonsupplementen van 300 procent.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Ereloonsupplementen ziekenhuizen tot wel 300 procent in Brussel en Wallonië”

  1. Een oud en gekend probleem. Men weet perfect welke ziekenhuizen Heel wat , vooral Fr , artsen en Proffen draineren goed verzekerde en / of rijke patiënten naar die privé ziekenhuizen om ze dan te behandelen met duizelingwekkende supplementen La medicine Bruxelloise. Marc Bosquet

Plaats een reactie

Delen