Syrië. Foto Shutterstock.

Syrië. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Tsjetsjeense migrant uit Oostende betrokken bij IS krijgt vijf jaar cel

Ruben Notteboom

Een Oostendse man heeft een celstraf van vijf jaar gekregen omdat hij betrokken was bij de Islamitische Staat. Hij was actief in Syrië. Hij stond al bekend bij de politie voor verschillende feiten.

De man kon geïdentificeerd worden door zijn handicap. Hij was afkomstig uit Tsjetsjenië, een deelrepubliek van de Russische Federatie. Hij arriveerde in 2003 in België als vluchteling tijdens het conflict in Tsjetsjenië.

Veel op zijn kerfstok, verdween tijdens penitentiair verlof

Al snel kreeg hij te maken met de ordediensten voor onder andere zware diefstallen en afpersingen. Hij werd opgesloten, maar tijdens zijn penitentiair verlof verdween hij in februari 2013 volledig van de radar.

Hij dook op in Syrië. Een Antwerpse Syriëstrijder werd gevangengenomen door Amerika. In een rapport vertelde die Syriëstrijder over een Tsjetsjeen met één been. De eenbenige man had een bewakingsfunctie binnen de Islamitische Staat.

Tsetsjeense migrant geïdentificeerd door handicap

Op basis van die beschrijving konden speurders de Tsjetsjeen identificeren. Hij werd gearresteerd door de SDF, de Syrian Democratic Forces, in april 2019. Hij werd veroordeeld bij verstek, omdat hij nog steeds gevangengenomen wordt door Koerdische strijdkrachten.

De man maakte zich schuldig aan wapenhandel in Oostende en deelname aan terreurorganisaties. De rechtbank legt hem de maximumstraf van vijf jaar op en beval zijn onmiddellijke aanhouding. Het is onduidelijk wanneer de Tsjetsjeen in Belgische handen zal belanden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

2 gedachten over “Tsjetsjeense migrant uit Oostende betrokken bij IS krijgt vijf jaar cel”

  1. Die kerel zit waarschijnlijk vol ingehouden vreugde te wachten op zijn uitlevering.Terug naar een leven van gratis kost en inwoon en achteraf nog gratis geld in de vorm van een invaliditeitsuitkering……en de boer,hij ploegde voort….

  2. ginder laten opknopen,maar met die vivaldidioten regering die op zoek zal gaan naar kiesvee zal hij met zijn toekomstige familie al snel naar de tommelein-stad gebracht worden.Ipv de koninging der badsteden zal het een kalifaat aan de zee worden met tommelein als opper kalifaat,na imam-somers en emir-declerck zijn we op de goede weg.

Plaats een reactie

Delen