Chinese president Xi Jinping en Australische premier Scott Morrison. PAL NWS Illustratie/ Foto's Shutterstock

Chinese president Xi Jinping en Australische premier Scott Morrison. Illustratie Wouter De Paepe/ Foto's Shutterstock

Uncategorized

Australië beschuldigt China ervan laser gericht te hebben op militair vliegtuig: “Daad van intimidatie”

Van de redactie

De premier van Australië, Scott Morrison, heeft China beschuldigd van intimidatietechnieken te gebruiken, nadat vanop een Chinees marineschip een laser gericht geweest zou zijn op een Australisch militair vliegtuig. “Dit had levens in gevaar kunnen brengen”.

Twee Chinese marineschepen bevonden zich donderdag voor de noordelijke kust van Australië, toen plotseling vanop één van de schepen een laser gericht werd op een Australisch bewakingsvliegtuig, een P-8A Poseidon. “Dit had levens in gevaar kunnen brengen”, zo stelt het Australische ministerie van Defensie.

“Ik kan dit niet anders zien dan een daad van intimidatie”, aldus premier Scott Morrison. Hij noemde de daad “ongerechtvaardigd”. De Australische minister van Defensie ging nog een stap verder en noemde het een “erg agressieve daad”. “Ik denk dat de Chinese regering hoopt dat niemand over deze agressieve daden van intimidatie praat”, zei hij op tv-zender Sky News.

De relatie tussen de twee landen is al een geruime tijd verzuurd, onder andere nadat Australië de Chinese multinational, Huawei, in 2018 verbood van zijn 5G-breedbandnetwerk. Ook het feit dat “the lucky country” aandrong op een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van COVID-19 zorgde niet direct voor een betere vertrouwensband.

Niet de eerste keer

Volgens een verslag van de Australische omroep ABC is het niet de eerste keer dat dergelijke taferelen zijn plaatsgevonden tussen beide landen. In 2019 hebben Chinese maritieme militieschepen al eens eerder een laseraanval uitgevoerd op Australische piloten, dit nadat ze boven de Zuid-Chinese Zee vlogen.

De Chinese autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de Australische beschuldigingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Australië beschuldigt China ervan laser gericht te hebben op militair vliegtuig: “Daad van intimidatie””

  1. Is een nieuw soort wapensysteem waarmee de Amerikanen ook aan het inspecteren zijn (USS Ponce destroyer).
    Is net zoals railguns (langere afstanden) effectief tegen zeer snel vliegende zaken zoals straaljagers en hyper/super-sonische raketten. Ook de Amerikanen hadden recent China beschuldigd van een aanval op een F35 die dan zoek was geraakt in de zee.

Plaats een reactie

Delen