Boris Johnson. Shutterstock

Boris Johnson. Shutterstock

Uncategorized

Boris Johnson: “Rusland plant grootste oorlog in Europa sinds 1945”

Van de redactie

Er zijn aanwijzingen dat Rusland “de grootste oorlog in Europa sinds 1945” plant. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd in een interview met de Britse openbare omroep BBC. “Alle tekenen zijn er dat het plan in zekere zin al is begonnen.” Volgens de Amerikaanse inlichtingendiensten is Rusland van plan Oekraïne binnen te vallen en de hoofdstad Kiev te omsingelen, aldus de minister-president. Johnson is bang dat de invasie vele mensenlevens zal kosten.

Volgens de laatste schattingen van de Amerikaanse regering bedraagt het aantal troepen langs de Oekraïense grens, zowel in Wit-Rusland als Rusland zelf, tussen de 170.000 en 190.000 man. Het Westen vreest dat de Russen ieder moment kunnen aanvallen, maar Moskou heeft tot nu toe steeds ontkend dat van plan te zijn en zegt alleen militaire oefeningen in de regio te houden.

Johnson meldt dat de Amerikaanse president Joe Biden de westerse leiders heeft verteld dat inlichtingendiensten verwachten dat Rusland Oekraïne niet alleen via het oosten, via de regio Donbas, binnenvalt, maar ook vanuit Wit-Rusland en vanuit de regio rondom Kiev. “Ik ben bang om te zeggen dat het plan dat we zien iets is dat echt de grootste oorlog in Europa sinds 1945 zou kunnen zijn, alleen al qua omvang”, zei de premier. Mensen moeten niet alleen rekening houden met het mogelijke verlies van Oekraïense levens, maar ook dat van “jonge Russen”, voegde hij eraan toe.

Johnson sprak met de BBC na een ontmoeting met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en vertelde de wereldleiders in een toespraak bij een veiligheidsconferentie in München dat elke invasie van Oekraïne door Rusland “over de hele wereld zou echoën”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




10 gedachten over “Boris Johnson: “Rusland plant grootste oorlog in Europa sinds 1945””

  1. Gewoon een paar kernraketten afvuren op Moskou, Sint Petersburg, en andere grote Russische steden. Dan leert Poetin het wel, net zoals de Japanners destijds. Wie niet horen wil, moet voelen.

  2. Natuurlijk gaat Poetin Oekraine binnenvallen.Ik keur dat niet goed.Maar de Navolanden moeten zich koest houden want China zal Taiwan vroeg of laat aanvallen.Dus de VS staat met haar rug tegen de muur.Gaat meneer Biden soms 2 wereldmachten aanvallen soms??? Veel Amerikanen zijn voor een WO3 niet warm te krijgen net als de rest van de gewone burgers in Europa, China en Rusland.

  3. Biden wil door stoute taal de westerse wereld doen vergeten dat de USA door de schuld van de Democraten een verscheurde en verzwakte natie zijn geworden met een leger dat ontmand is door woke infiltraties.

  4. Boris Johnson … daar is een hoekje af. De crisis in Ukraine heeft niks te maken met Ukraine, maar alles met Duitsland en Nordstream 2. De Amerikanen willen hun gas in de EU verkopen (aan drie keer de prijs van het Russisch gas) Dáár gaat het om. Meer details over de Amerikaanse strategie op de ANZ website.

Plaats een reactie

Delen