Vlaamse Regering zonder VB kan enkel met drie van de vier Vivaldi-partijen

Vlaamse Regering zonder VB kan enkel met drie van de vier Vivaldi-partijen. Photonews

Binnenland politiek

Bouchez pleit voor lastenverlaging van 8 miljard in plaats van taxshift

Van de redactie

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, onthulde zaterdag in L’Echo en De Tijd zijn plannen om een lastenverlaging van 8 miljard te realiseren tegen 2030. Deze zou moeten gerealiseerd worden door extra jobs. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem ( CD&V) werkt momenteel aan een belastinghervorming, die moet leiden tot het einde van de legislatuur.

In de federale coalitie komen de debatten over de grote fiscale hervorming, die minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) tegen 2024 moet uitwerken, stilaan op gang. Nadat hij eerder al had aangegeven dat alleen een hervorming te willen indien de lasten dalen, maakt MR-voorzitter Bouchez dat nu concreet met een ‘koopkrachtplan’.

“Er is geen rechtvaardige herverdeling van de belastingen mogelijk als ze niet dalen. Wij zullen dus alleen een ‘taxdown’ steunen en geen ‘taxshift’“, zegt Bouchez. “Een werknemer belandt nu al in de hoogste schijf vanaf een inkomen van 41.000 euro. Dat is veel te snel. Concreet willen we de belastingvrije som optrekken van 9.000 naar 11.000 euro en de belastingdruk op een gemiddeld loon doen dalen van 35 naar 30 procent via het schuiven met grensbedragen en schijven. En we willen de fiscale aftrek van de kinderopvang verdubbelen van 14 naar 28 euro per dag om werkende mensen te ontlasten. Daarnaast willen we de btw op basisproducten verlagen van 6 naar 5 procent. Met inbegrip van telecom, want almaar meer mensen werken thuis.”

Versterk de status van zelfstandige starter

Tot slot wil de MR het statuut van de zelfstandige starter versterken, waardoor men een jaar lang kan genieten van een vrijwaring van de sociale bijdragen, mits men een bepaald inkomen niet overschrijdt. Georges-Louis Bouchez stelt voor om de duur van deze maatregel te verlengen, bijvoorbeeld tot drie jaar, en het bedrag van de minimumbijdragen te verlagen.

Al deze maatregelen zouden 8 miljard euro kosten, schat de voorzitter van de MR. Volgens hem zullen ze echter de arbeidsparticipatie verhogen, waardoor de staat kan besparen op toeslagen en de inkomsten uit de personenbelasting en de socialezekerheidsbijdragen zullen verhogen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Bouchez pleit voor lastenverlaging van 8 miljard in plaats van taxshift”

  1. Een vrijwaring van de sociale bijdragen voor een startende zelfstandige is geen afschaffing. Het vierde jaar krijg je dan de volledige factuur van de niet betaalde vorige 3 jaar plus de extra’s als je meer hebt verdient. Dit zal velen in de problemen brengen want het gaat hier om duizenden euro’s. Een vermindering van de minimumbijdrage zou volgens mij toch een beter idee zijn.

Plaats een reactie

Delen