Friends cast op de Emmy Awards in 2002. Shutterstock.

Friends cast op de Emmy Awards in 2002. Shutterstock.

Uncategorized

China censureert lesbische verhaallijn in ‘Friends’

Van de redactie

Grote Chinese streamingplatforms hebben een LGBTQ-verhaallijn in de populaire tv-serie “Friends” gecensureerd. De censuur is het gevolg van de verstrengde richtlijnen rondom media en amusement.

Het gaat om een conversatie in de eerste aflevering waar het personage Ross -gespeeld door David Schwimmer- het even heeft over zijn ex-vrouw die hem heeft verlaten toen ze gerealiseerd had dat ze eigenlijk lesbisch was. Andere vergelijkbare suggestieve gesprekken zijn er ook uitgehaald.

De sitcom ‘Friends’, met in de hoofdrollen, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry en David Schwimmer dat over zes vrienden gaat die in het hartje van New York wonen, is bijzonder populair in de Volksrepubliek. Na het enthousiaste onthaal van de 2021 special ‘Friends: The Reunion’, waarin de zes hoofdrolspelers samenkwamen om herinneringen aan de show op te halen, kochten Chinese streamingplatforms samen de uitzendrechten van de show waar ze sinds 11 februari ook gebruik van maken.

Trouwe fans van de sitcom zijn naar het Chinese social-mediaplatform Weibo gegaan om te protesteren tegen de censuur van de show. Met als gevolg dat de hashtag #FriendsCensored het meest populaire onderwerp werd op de site. De hashtag kreeg vrijdagavond meer dan 54 miljoen views maar werd later, op zaterdagochtend door het platform zelf gecensureerd. Wanneer bezoekers van het platform de hashtag probeerden vinden, kregen ze een melding dat het gegeven onderwerp niet wordt getoond omdat het in strijd is met de wetgeving.

De censuur is een gevolg van de verstrengde richtlijnen rondom media en amusement. In 2016 vaardigde China nog nieuwe wetgevingen uit waarin stond dat televisieprogramma’s geen verhaallijnen mogen bevatten met homoseksuele relaties, evenals andere onderwerpen die “de donkere kant van de samenleving in de spotlight zetten”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “China censureert lesbische verhaallijn in ‘Friends’”

Plaats een reactie

Delen