Foto Photonews

Foto Photonews

Uncategorized

Communicatiedirecteur Groen verspreidt fake news

Van de redactie

Evelien Matthys, communicatiedirecteur van Groen, wist zaterdag “een fun fact” te delen met haar volgers op Twitter. Alleen, zo blijkt, is die zogenaamde waarheid in strijd met de wetenschappelijke realiteit. De tweet, ondersteund door een grafiek van de antinucleaire denktank WISE dat geregeld zaken verspreidt waar de wetenschappelijke instanties het oneens mee zijn, is ondertussen van haar profiel verwijderd.

“Fun fact voor iedereen die op deze mooie zaterdagochtend graag iets leert over de energietransitie. De kernlobby beweert graag dat kernenergie milieuvriendelijk is, maar in feite is de CO2-uitstoot 16x hoger dan wind op zee.” Zo luidde de tweet van de communicatiedirecteur van Groen met een grafiek van WISE ter ondersteuning.

De ondertussen verwijderde Tweet van Evelien Matthys

Alleen wat blijkt? De cijfers die men gebruikte komen totaal niet overeen met de cijfers van IPCC, UNECE en zowat elke andere wetenschappelijke instelling. Volgens een rapport van UNECE uit 2020, een organisatie van de Verenigde Naties, stoot kernenergie over de hele levenscyclus (inclusief uraniumontginning) iets uit tussen 5.1 en 6.4 gCO2 equivalent per kWh. Een heel ander getal dan het cijfer dat de grafiek van Matthys aantoont.

Pure onzin

Filosoof Maarten Boudry stelde zich luidop de vraag waarom Groen steeds wegkomt met dit soort wetenschapsontkenning. Boudry kreeg onder andere bijval van Ronnie Belmans, energiespecialist en hoogleraar aan de KU Leuven, die de tweet ook wegzette als “pure onzin”.

Niet de eerste keer

Jan Deschoolmeester, oprichter van ecomodernisme.be, wist te melden dat dit niet de eerste keer is dat binnen de ecologische partij desinformatie wordt rondgestrooid. Ook huidig Minister van Energie Tinne Van der Straeten verwees voor ze minister werd nog naar dit soort rapporten. Dit soort zaken zouden, volgens Deschoolmeester voor een “false equivalency” in het debat zorgen. Ook toen werd kernenergie als de boosdoener gezien.

https://twitter.com/JDSchoolmeester/status/1495002944835821572?s=20&t=AnP2ictwn-0Y9qaN96SPUw

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




9 gedachten over “Communicatiedirecteur Groen verspreidt fake news”

  1. Wanneer geraakt we die partij nu eens kwijt ik wist het van in het begin miserie en alles is goed om hun gelijk te halen gisteren in de afspraak het opperhoofd van partij groen nog eens bevestig.Niks geleerd van hun eerste deelname weer dezelfde fout .

  2. Ik heb die groene rakkers nog NOOIT de waarheid horen vertellen. Wanneer je ALMACHI berzig hoorde bij haar vrienden van VILLA POLICA vorige donderdag dan was het enige wat ze wist te vertellen dat er gedurende 20 jaar niets gebeurd was, haar caniche Van Der Streaten vertelde hetzelfde zonder enige verklaring waarom de energieprijzen zo hoog zijn. De enige reden is dat men niet meer naar olie of gas mag boren want tegen hun dwaze standpunten en dat de politiek van eurogoeroe TMMERMANS ons fantastisch veel geld kost. Wanneer gaan we die groenen sturen naar daar waar e thuishoren “DE VERGEETPUT”

  3. Ach links mag zich alles permitteren. Stel dat Tom Van Grieken onwaarheden zou zeggen over migratie, vivaldi zou terug het leger inzetten en hem opnieuw “helpen” zelfmoorden zonder onafhankelijke autopsie. En de regime pers blijft volop dit soort propaganda steunen, onderwijl miljoenen belastinggeld weg te sluizen.

  4. Beste Gustave, die partij geraak je pas kwijt, als je de overvloed aan hoog geschoolde navelstaarders eens in de verte zou kunnen laten kijken. Ik heb er zulke in de familie en het gekke is dat die nog de meeste poen scheppen ook, door de goegemeente met regelneverij te sarren.

Plaats een reactie

Delen