FBI Director Christopher Wray testifies during a Senate Homeland Security & Governmental Affairs Committee hearing © Greg Nash - Pool Via Cnp/Polaris/Photo News

FBI Director Christopher Wray testifies during a Senate Homeland Security & Governmental Affairs Committee hearing © Greg Nash - Pool Via Cnp/Polaris/Photo News

Uncategorized

Directeur FBI waarschuwt voor Chinese spionage in het vrije westen

Maarten Sirre

Christopher Wray, de directeur van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI, heeft maandagavond in een toespraak China beschuldigd van het stelen van technologische geheimen van Amerikaanse bedrijven. De Chinese inlichtingsdiensten zouden hierdoor een grote bedreiging vormen voor de economische veiligheid van de Verenigde Staten. China zou meer gegevens proberen te stelen dan alle andere landen bij elkaar opgeteld.

Wray hield de toespraak in de Ronald Reagan bibliotheek in Californië. Het leek haast een bewust uitgekozen locatie. De directeur van de FBI begon zijn toespraak namelijk met het aanhalen van oud-president Reagan en zijn strijd tegen de Sovjet-Unie. De rol van de FBI bij het opsporen van communistische spionnen in die tijd was “cruciaal” volgens Wray. Er is echter een nieuwe, meer complexe realiteit ontstaan.

China als nieuwe dreiging

China is een economische mogendheid op een niveau waar de Sovjets slechts van konden dromen” aldus Wray. Ook op andere vlakken is de relatie met China heel anders dan die met de Sovjet-Unie toentertijd. In tegenstelling tot toen worden er nu wél economische investeringen gedaan in China en zijn er grootschalige uitwisselingen met Chinese studenten. “De VS en het hedendaagse China, zijn meer met elkaar verbonden dan de VS en de USSR ooit zijn geweest” besluit de FBI-directeur.

De Chinese dreiging voor de economische veiligheid is zó groot, dat er op dit moment door de FBI meer dan 2.000 onderzoeken lopen naar Chinese pogingen tot het stelen van gegevens en geheimen. Iedere twaalf uur zouden er nieuwe onderzoeken geopend worden naar de “job vernietigende” diefstal van informatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




3 gedachten over “Directeur FBI waarschuwt voor Chinese spionage in het vrije westen”

Plaats een reactie

Delen