'neutrale zone' aan de Begijnhofkerk (Belga)

Binnenland politiek

“Er bestaat geen akkoord tussen sans-papiers en Belgische staat”

Wannes Neukermans

Woensdag heeft de advocaat van de Belgische staat voor de burgerlijke rechtbank ontkend dat er een akkoord bestaat met de sans-papiers die vorig jaar een hongerstaking hielden om hun regularisatie te bekomen. De advocaten van vijf van de hongerstakers eisten woensdagmorgen in kort geding dat de Belgische staat de weigering van de regularisatie van hun cliënten zou opschorten.

Volgens de advocaten van de mensen zonder papieren hield de federale staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Sammy Mahdi, zich niet aan een akkoord van juli vorig jaar. Dat akkoord zou garanderen dat precieze criteria in acht worden genomen bij het onderzoek van de regularisatieaanvragen van zowat 475 mensen die illegaal in België verblijven.  De advocaten, onder wie Marie Doutrepont, Selma Benkhelifa en Sibylle Gioe, vroegen dat de weigeringen tot regularisatie en de bevelen om het Belgische grondgebied te verlaten opgeschort zouden worden zolang de richtlijnen van het akkoord van juli 2021 niet opgehelderd zijn.

De ongeveer 475 sans-papiers die vorig jaar in hongerstaking waren, beweren dat ze via vier onderhandelaars de garantie van staatssecretaris Mahdi kregen dat bepaalde richtlijnen of criteria in rekening zouden worden gebracht bij hun regularisatieaanvraag, onder meer dat ze geïntegreerd zijn in België of een werkaanbieding hebben.

Geen sprake van leugens

De raadsman van de Belgische staat, Konstantin de Haes, sprak van een “misverstand” en betwistte het bestaan van zo’n akkoord. “Ik meen dat de staatssecretaris deze mensen enkel aangespoord heeft een aanvraag in te dienen”, zei hij.  “De onderhandelaars spraken van richtijnen die zich aftekenden, maar dat was alleen maar een indruk die ze hadden. Verder ga ik niet uitwijden over die bijeenkomst van 21 juli. Ik denk niet dat er sprake is van leugens, maar het geding van vandaag steunt op een postulaat dat niet bestaat en op een verkeerde lezing van de wet, die geen regularisatiecriteria omschrijft”, pleitte de advocaat.

“De Belgische staat spreekt van een misverstand. Door een misverstand te laten bestaan is de staat in de fout gegaan”, repliceerde Sibylle Gioe. “Mensen in onzekerheid laten die door hun administratieve situatie kwetsbaar zijn, terwijl onderhandelaars werden ingeschakeld, dat is een schuldige enscenering. Het is een list”, aldus de advocate. De situatie omtrent de sans-papiers is al langer problematisch.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over ““Er bestaat geen akkoord tussen sans-papiers en Belgische staat””

  1. Er is slechts één mogelijke reactie o dit soort hongerstakers : wie dit soort chantagemiddelen gebruikt tegen een ,weliswaar onvolmaakte , rechtsstaat ,moet onmiddellijk uitgewezen worden , en dit manu militaré . En zij die deze mensen zogezegd steunen , mogen hen vergezellen om hen op andere oorden te helpen een beter bestaan op te bouwen .

  2. Dat is van beide zijden ware advocatentaal.
    Een schimmig waas over een wederzijdse interpretatie optrekken wordt hier tot kunst verheven.
    “Veel bla-bla en weinig boem-boem”, en dit komt dan nog uit een groen mondje.

  3. “Sans papier” ? In deze hoedanigheid bevond ik mij recentelijk toen in blinde paniek om een rol smeekte, tijdelijk korstondig residerend op de porseleinen troon in het kleinste kamertje.

Plaats een reactie

Delen