Filip Dewinter (Links) en Nigel Farage (Rechts). Foto's Shutterstock.

Filip Dewinter (Links) en Nigel Farage (Rechts). Foto's Shutterstock.

Uncategorized

Filip Dewinter en Nigel Farage: “Beloof dat Oekraïne geen NAVO-lid wordt en problemen opgelost”

Ruben Notteboom

Filip Dewinter vindt, net als de Brit Nigel Farage, dat de EU gewoon moet beloven dat Oekraïne geen lid van de NAVO wordt. Dat is volgens hen de belangrijkste eis van de Russische president Vladimir Poetin. Daarmee zou men de problemen oplossen en oorlog vermijden.

Filip Dewinter gaat akkoord met de Britse politicus Nigel Farage en quote hem op Twitter. “Het enige wat de EU moet doen is verklaren dat Oekraïne geen lid van de NATO (NAVO) zal of kan worden. Nu duwen we Poetin in de armen van de Chinese communistische partij. Hoe dom kan Europa zijn?”

Filip Dewinter gaat akkoord met Nigel Farage over de Russisch-Oekraïense crisis

Dewinter schreef de tweet naar aanleiding van een interview met Farage. “Ik twijfel er voor geen seconde aan dat Poetin expansionistische neigingen heeft,” opent Farage zijn betoog. “Maar hier zijn we dan, terwijl we hier zitten, met een 130.000 Russische troepen verzameld aan de grens. Hij (Vladimir Poetin) maakt slechts één grote eis. Dat is dat we zeggen dat Oekraïne geen lid van de NAVO kan worden.”

Farage begrijpt de reactie van het Westen niet. “We hebben Antony Blinken als Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken. We hebben Boris Johnson (als premier van het Verenigd Koninkrijk). Eén of andere vrouw genaamd Liz Truss die de (Britse) minister van Buitenlandse Zaken is geworden om één of andere onverklaarbare reden. Maar goed, hier zijn we dan. En ze zeggen allemaal nee, Oekraïne kan lid worden van de NAVO als het land dat wil.”

“Beloof gewoon dat het land geen lid wordt van de NAVO”

“Ik stel nu voor dat we zeggen dat Oekraïne geen NAVO-lid wordt,” klinkt het bij Farage. “We moeten zeggen dat we de zorgen van Moskou begrijpen over de uitbreiding in Oost-Europa. Dat is nu voorbij. En nu vragen we president Poetin om zijn troepen terug te trekken van de grens.”

Volgens Farage zou dat alle problemen oplossen. “We nemen van hem (Poetin) elke mogelijke reden af om binnen te vallen. En we moeten onthouden dat doordat we dit niet eerder hebben gedaan, we Poetin in de armen van de communistische Chinese overheid hebben gedreven. Hoe dom kunnen we nu eigenlijk zijn? Er is geen voordeel of baat bij een Oekraïens lidmaatschap voor de NAVO. Als we deze toegeving doen, op dit moment, met het oog op vrede, dan zou dat wel eens kunnen werken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

12 gedachten over “Filip Dewinter en Nigel Farage: “Beloof dat Oekraïne geen NAVO-lid wordt en problemen opgelost””

  1. Volgens Filip DEWINTER heeft het “domme Europa” POETIN in de armen van de Chinese communistische partij geduwd. Wat een domme redenering, Filip Dewinter. Poetin heeft zichzelf al jaren geleden in de armen geduwd van communistisch China.
    Hoe dom van Poetin? Siberië zou wel eens door Poetins Chinees-communistische bondgenoot kunnen opgeëist worden, in naam van wat de Chinezen de ‘ongelijke verdragen’ noemen, die het Chinese Keizerrijk in de 19de eeuw en ervoor met de Russische Tsaren heeft moeten ondertekenen.
    Om historische redenen eist Poetin Oekraïne op en Xi Jinping Taiwan en Siberië.

  2. Het idee klinkt goed. Belofte van een politicus van generlei waarde. Hier moet een verdrag getekend worden waarin het recht op veiligheid van beide landen (Oekraïne en Rusland) moet erkend worden en gerealiseerd met de erkenning en garantie op de neutraliteit van Oekraïne. Het verdrag moet getekend worden door Rusland, Oekraïne, de VSA en de EU. Dus geen Russische agressie noch NAVO inmenging in Oekraïne.

  3. Tijdens de CUBA crisis moest Amerika wel reageren toen de Russen raketten plaatsten in de achtertuin van de US.
    Nu i shet omgekeerd: De Russen moeten wel reageren nu Amerika de NATO wil uitbreiden tot in de achtertuin (en al op het terras) van Rusland door de Amerikanen.
    Destijds had Amerika gelijk, nu begrijp ik de Russen.

  4. Dat dit een zoveelste afleiding is van het wanbeleid van Biden, die z´n eigen grenzen met het zuiden niet kan of wil controleren, maar zich wel druk maakt over Oekraïne , zal een ieder duidelijk zijn
    Oekraïne is een pion in al dit geheel en eigenlijk voor het westen van weinig waarde.
    Voor Rusland echter kan het weleens de druppel zijn die de emmer doet overlopen.
    Dit gevoegd bij de hekel die Russen moeten voelen bij de 80000 Oekraïners die maar wat graag Nazi Duitsland hielpen
    als SS ´er, kampbeul en strijder tegen alles wat Russisch was, is Ruslands houding zeer begrijpelijk.
    Dit nog gevoegd bij het feit dat het oostelijke deel Russisch spreekt en zich wil afscheiden.

  5. Die gaven Oost-Europa af want dat is goed voor de energieprijzen, als de fietsen worden gestolen kunnen de mensen niet meer naar de plaatselijke natuur. Oekraïne is een andere zaak, dat is bijna dezelfde taal, een half hartland en een graanschuur. Om dat zomaar te laten ontwrichten door de Amerikanen.
    (of de Hollanders, Vlamingen,…)Die gaan weer alle landbouwgronden opkopen en hun systeem implementeren. En dan komen die van ginder hier weer stelen en het resterende inheemse systeem hier ontwrichten. Niet zo lang geleden had in Roemenië elk gezin zijn eigen varken, dat ze slachtten voor de winter.

  6. Eerst ging Dewinter pootjes geven aan een folterende en moordende dictator als Assad, daarna aan de beulen van de Chinese Communistische Partij en tenslotte ging hij in het Russische schertsparlement spreken om de standpunten van Poetin na te praten. Ik heb meer dan 20 jaar voor het VB gewerkt. Ik heb Dewinter altijd verdedigd. Maar nu staat hij aan kant van KGB-schoften als Poetin. De Dewinter die ik van vroeger kende, zou zich met een geweer hebben laten fotograferen op een barricade in Kiev. Hij is een vunzige karikatuur van zichzelf geworden

Plaats een reactie

Delen