Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open Vld). Illustratie Wouter De Paepe/ Foto's Photonews

Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open Vld). Illustratie Wouter De Paepe/ Foto's Photonews

Uncategorized

Gatz (Open Vld) wil bij staatshervorming meer bevoegdheden en meer geld voor Brussel

Van de redactie

Een vierde staatshervorming waarbij uitgegaan wordt van 4 volwaardige gewesten – Vlaanderen, Wallonië, Brussel en Ost-Belgien – kan niet zonder een aanpassing van de Bijzondere Financieringswet. Brussels minister van Financiën Sven Gatz wil daarom meer geld uit de personenbelasting afleiden naar de hoofdstad om zaken als onderwijs, welzijn en cultuur te kunnen financieren.

Brussels minister van Financiën en Begroting Sven Gatz (Open Vld) wil bij een volgende staatshervorming de bevoegdheden voor onderwijs, welzijn en cultuur overhevelen naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Dat vereist een herfinanciering van 1,1 miljard euro, blijkt uit de studie die hij gevraagd had aan de Université Libre de Bruxelles (ULB), Université de Namur (CERPE) en Université de Liège (Tax Institute).

Onderwijs, welzijn en cultuur zijn bevoegdheden die vooralsnog de Vlaamse en de Franstalige Gemeenschap uitoefenen op het grondgebied van de hoofdstad. In het voorstel van Gatz worden de gemeenschappen echter ontbonden. Wat overblijft is een Belgische staat met vier gewesten: Vlaanderen, Wallonië, Brussel en een Duitstalig landsdeel. Gatz sluit zich daarmee aan bij de PS-voorzitter Paul Magnette, die van Brussel “une région à part entière” wil maken. 

“Voor ons niet haalbaar.”

Het maakt dat Brussel in 2025 1,1 miljard euro bijkomende middelen nodig heeft. Tegen 2035 zou dat bedrag oplopen tot wel 1,8 miljard euro. “Mochten we alles overnemen, dan is dat voor ons niet draagbaar”, pleit Gatz. “Daarom moet de discussie om de Bijzondere Financieringswet (de wet die de federale dotaties aan de deelstaten regelt) te herzien, opgestart worden.”

De Brusselse minister van Financiën is er al langer voorstander van om een groter deel van de personenbelasting te laten terugvloeien naar het gewest. Vlamingen en Walen die in Brussel werken betalen personenbelasting in het gewest waarin ze wonen. Dat is in het nadeel van Brussel, waar zo’n 350.000 mensen werken die er niet wonen.

Gatz pleit er daarom voor om minstens een stuk van die inkomsten toe te kennen op basis van de werkplaats van mensen, zoals vandaag de situatie is in Canada en de Verenigde Staten. Het zou Brussel in 2025 al 800 miljoen euro opleveren en dus de bevoegdheidsoverdracht bijna financieren. “We want our money back. De 18 procent van het bruto binnenlands product (bbp) die hier geproduceerd wordt, blijft hier niet. We zijn een nettobetaler van transfers in ons land. Ook dat debat mag eens gevoerd worden“, zegt Gatz.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




17 gedachten over “Gatz (Open Vld) wil bij staatshervorming meer bevoegdheden en meer geld voor Brussel”

  1. De personenbelasting gaat vanzelfsprekend naar de deelstaat waar je woont. Want het is niet de bureaustoel in Brussel of de winkel die werkt, maar de persoon op de bureaustoel of de verkoper in de winkel. En die pendelaar wil onderwijs, ruimtelijke ordening, cultuur en kindergeld waar zij of hij woont. En als het tegenzit, dop OCMW…
    En het is wel ook zo in de VS :”If you are considered a resident of a state, typically you will owe taxes to that state on all of your income, regardless of whether it was earned within the state or elsewhere.”

  2. Dat Brusselse handelaars van Vlaamse werknemers ook graag een graantje meepikken ontgaat Gatz natuurlijk.
    Overigens, wat hebben Vlaamse werknemers, dito werkgevers nog in Brussel te zoeken?
    Voor de Vlamingen komt er in Brussel nooit beterschap en bij elke kleine Vlaamse verworvenheid blijft Vlaanderen met een kater achter, vroeger, nu, altijd.
    De ‘Europese hoofdstad’ is door wanbeleid hopeloos verloren. Wil Gatz, het boekhoudkundig genie, meer geld, laat het hem zelf drukken of laat hem een ezel kopen die geld … (je weet wel).
    Zonder Brussel, zonder elitaire ‘Vlaamse’ Brusselaars en een minister uit Brussel in de Vlaamse regeringen zal het er in Vlaanderen zeker niet slechter aan toe gaan.

  3. Ik ben benieuwd waar Gatz de mosterd vandaan heeft gehaald. Personenbelasting moet een gemeenschapsbevoegdheid (en dus geen federale bevoegdheid) worden wat betekent dat Brussel “nada, rien de knot” krijgt via het mechanisme van wie werkt draagt een deel van de personenbelasting af op de plek waar hij/zij werkt. Brussel is een gewest en kan dus enkel bogen op belastingen verkregen via gewestbevoegdheden.

  4. Meer geld voor Brussel is meer geld voor wie? Hoeveel van dat geld zal terecht komen bij mensen die hun energiefacturen niet meer of amper kunnen betalen? En zulke mensen wonen ook in Vlaanderen en Wallonië. En dan hebben we het nog gehad over de derde leeftijd, mensen met gezondheidsproblemen, de vergrijzing en de precaire arbeidsmarkt. Vier autonome gewesten die met eigen middelen en zonder dotaties zelf bedruipend moeten zijn. Logisch toch? Een probleem: Vlaamse liberalen, Groenen, Kaviaar-socialisten en CVP’ers, sorry CD&V’ers, rijden voor rekening van de Waals-Belgische en EU elite.

  5. Ik ben geen elitaire Vlaamse Brusselaar maar een gewone mens.Vlaanderen moet altijd bevoegd blijven voor de persoonsgebonden materies, onderwijs, cultuur, gezondheidszorg enz.Hzet probleem is dat de salon Vlaamse partijen tot nu nooit een echte tweetaligheid van Brussel willen eisen en afdwingen hebben.Ze zijn allen schatplichtig aan hun zusterpartijen omdat ze samen opkomen.
    Brussel kan nooit een volwaardig gewest worden zonder Vlaamse transfers onder welke vorm dan ook omdat ze geld langs deuren en vensters buiten smijten of in hun zakken steken(Samusocial en andere grijptoestanden.)De enige elitaire bevolkingsgroep zij de Franstaligen die metrolijnen met Vlaams geld aan leggen, pure verkwisting, investeer in trams in eigen bedding die de verkeerslichten kunnen aanpassen zoals al een deel gebeurt.

  6. Meer geld … en als het kan zonder toezicht of zonder voorwaarden. Waar hebben we dat nog gehoord ? Die Sven Gatz heeft alle strelen van zijn leermeester Guy Vanhengel geleerd.

  7. Ik wil ook meer geld zonder dat ik daar iets voor moet doen! Maar ik ben geen Brusselaar, dus dat zal niet gebeuren zeker? Walgelijk om te zien hoe die Brusselaars zonder enig gevoel van schaamte de parasiet blijven uithangen. Wel meneer Gatz, als je meer geld wil moet je doen zoals ik: harder werken en verstandig uw geld beheren! Jij wil meer bevoegdheden en meer geld? Wel, om aan uw wensen te voldoen: bij deze krijg je de bevoegdheid om Brussel op een verantwoorde manier te besturen en zodoende meer geld te genereren.

  8. Volledig gelijk Etienne. Waarom hebben de mensen in de dorpsstraat meer gezond verstand dan bij de partijcenakels? Onze Vlaamse politici slagen er nog niet in om de taalwetten in Bruxelles te laten naleven. Geen enkele Brusselse gemeente telt een Vlaamse burgemeester en het handvol Vlamingen in de Brusselse regering zijn natte dweilen van de Franstalige Brusselse elite. En als die geografische Vlaamse politici dan toch nood hebben aan een Franstalige hoofdstad neem dan Namur of Durbuy daar worden Vlamingen hartelijker ontvangen dan in Bruxelles.

Plaats een reactie

Delen