Griekenland: meer dan 2.000 kerken gevandaliseerd in 5 jaar tijd

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Griekenland: meer dan 2.000 kerken gevandaliseerd in 5 jaar tijd

Sonja Dahlmans

Volgens het Griekse ministerie van Onderwijs en Religie zijn er tussen 2015 en 2020 2.339 Grieks-orthodoxe kerken ontheiligd. Daarmee zijn de christelijke kerken het hoofddoelwit. Bijna 93 procent van de antireligieuze zaken zou gericht zijn tegen de Grieks-orthodoxe kerk.

De incidenten vonden plaats tijdens de piek van de migratiecrisis die rond 2015 begon. Volgens de Grieken is er een verband tussen de aanvallen op Grieks-orthodoxe kerken en de toename van illegale migratie naar het land.

In 2020 werden in totaal 404 gevallen van ontheiliging van religieuze gebouwen of plaatsen gemeld. Daarvan waren er 385 gericht tegen de Grieks-orthodoxe kerk. Het gaat onder andere om gevallen van inbraak, vandalisme, diefstal en het plaatsen van explosieven. In 7 gevallen betrof het ook incidenten tegen de rooms-katholieke kerken in het land. Verder waren er nog 10 incidenten van antisemitisme of Jodenhaat en 9 incidenten gericht tegen de islam.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

7 gedachten over “Griekenland: meer dan 2.000 kerken gevandaliseerd in 5 jaar tijd”

  1. Tenzij u in een betonnen bunker, een houten boomhut of caravan woont is uw onderkomen wellicht ook van baksteen. Om te hallucineren hoeft u ook niet in een groep te zijn.
    Over het vandaliseren zelf hebt u blijkbaar geen kwaad woord over.

Plaats een reactie

Delen