De Russische president Vladimir Poetin - Afbeelding: Shutterstock

De Russische president Vladimir Poetin - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Het Westen heeft de Russische bezorgdheden genegeerd, vindt Poetin

Niels Geerinck

Het Westen houdt te weinig rekening met de Russische opmerkingen en bezorgdheden in de situatie rondom Oekraïne en de NAVO, zo vindt de Russische president Vladimir Poetin. Hij noemt de eventuele uitbreiding van de NAVO-zone tot aan de Russische grens een “onveilige situatie”.

De Russische autoriteiten maakten hun opmerkingen over aan de VS en de NAVO. Die antwoordde op hun beurt dan weer met enkele verklaringen. Rusland vroeg eerder deze week om juridisch bindende termen en om concrete plannen waarmee de NAVO dient aan te geven dat ze rekening houdt met de Russische bezorgdheden. “We zullen de ontvangen antwoorden van de VS en de NAVO verder analyseren. Maar het is al duidelijk dat de Russische eisen genegeerd werden”, zo deelde Poetin mee tijdens een persconferentie.

Volgens het Kremlin wordt de situatie in Oekraïne gebruikt om “Rusland in bedwang te houden”. “Oekraïne is een middel dat de VS gebruikt om ons bij één of ander gewapend conflict te betrekken”, zo zei hij. Poetin sprak zijn hoop uit en wil tot een oplossing komen “alhoewel dat niet eenvoudig zal zijn”, klinkt het nog.

Rusland ontkent nog steeds dat het een militaire invasie van Oekraïne plant. En het land wenst ook de relaties met het Westen de de VS te behouden. “Wij willen geen oorlog. En we hebben het helemaal niet nodig. Degenen die het opleggen, vooral westerlingen, streven hun eigen egoïstische plannen na”, zo benadrukte het hoofd van de Russische Veiligheidsraad Nikolai Patrushev.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

1 gedachte over “Het Westen heeft de Russische bezorgdheden genegeerd, vindt Poetin”

Plaats een reactie

Delen