Amerikaanse president Joe Biden. Shutterstock

Amerikaanse president Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Joe Biden: “Poetin zal Oekraïne komende dagen binnenvallen”

Van de redactie

De Amerikaanse president Joe Biden lijkt het nu zeker te weten: Vladimir Poetin gaat Oekraïne binnenvallen. “Op dit moment ben ik ervan overtuigd dat Poetin de beslissing heeft genomen en we hebben redenen om dat te geloven’, zei Biden tijdens een persconferentie in het Witte Huis. De leider van de pro-Russische rebellen in Donetsk heeft alvast opgeroepen tot “algemene mobilisatie”.

Rusland zal binnen enkele dagen een offensief inzetten tegen Oekraïne, met als doel de hoofdstad Kiev, zegt Biden. Hij is ervan overtuigd dat president Poetin deze beslissing al reeds heeft genomen en baseert zich daarbij op zijn eigen inlichtingendiensten. Hij heeft dat ook gedeeld in een telefoongesprek met bondgenoten in Europa.

Biden beschuldigt Moskou ervan een desinformatiecampagne te voeren, onder meer door Kiev ervan te beschuldigen een aanval op Rusland te plannen, om zo een voorwendsel te vinden om zijn buurland binnen te vallen. “Als Rusland zijn plannen uitvoert, zal het verantwoordelijk zijn voor een catastrofale en nutteloze oorlog.” Hij benadrukte wel dat er nog steeds ruimte is voor diplomatie.

“We zullen het Oekraïense volk steunen en Rusland rekenschap laten afleggen voor wat het doet in Oekraïne”, waarschuwt Biden. Hij zegt dat er de afgelopen dagen veel overleg is geweest en dat de VS, NAVO-lidstaten en de EU bereid zijn om sancties op te leggen aan Rusland bij een invasie.

“Algemene mobilisatie” in Donetsk

Nog een teken aan de wand: Denis Pushilin, de leider van de pro-Russische rebellen in Donetsk, heeft via een video de “algemene mobilisatie” uitgeroepen. Hij roept daarmee alle reservisten op om zich te melden.

De pro-Russische separatisten spreken van een toename van het aantal aanvallen in de regio. “Ik roep mijn medeburgers-reservisten op om zich te melden bij het militaire inschrijvingsbureau. Ik heb vandaag het decreet voor algemene mobilisatie ondertekend”, zegt Denis Poesjilin in een videoboodschap. “Ik vraag alle mannen van de republiek die in staat zijn om een wapen in hun handen te nemen om op te staan voor hun familie, kinderen, vrouw en moeder.”


Volgens de separatisten hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag nieuwe aanvallen plaatsgevonden in het conflictgebied in het oosten van Oekraïne. De pro-Russische opstandelingen in de Donbass-regio zeggen dat er sinds middernacht tientallen granaten op hun grondgebied zijn afgevuurd.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




7 gedachten over “Joe Biden: “Poetin zal Oekraïne komende dagen binnenvallen””

  1. Trok Biden zijn troepen halsoverkop terug uit Afghanistan, om ze in te zetten in Europa? De ellende die de VS hebben veroorzaakt in Europa door hun oorlogen in Irak, Libië en Syrië waren onvoldoende blijkbaar.

  2. Alle dagen komt deze Joe in beeld en hij zal misschien gelijk hebben of misschien niet, wat telt is zijn gezicht te laten zien voor Poetin in actie schiet. Desnoods schieten ze zelf een drone met Oekraïense vlag naar zijn konvooi.

  3. Het gekende trucje: de andere heeft het eerst geschoten en wij schieten dus ‘maar’ terug. Poetin is voor geen haar te vertrouwen maar de USA met hun labiele president en pocowokoleger zijn niet de geschikte tegenstander, om van de EU nog maar te zwijgen.

  4. Het zal zeker niet het Russisch leger zijn die Oekraïne zal binnenvallen, maar eerder zoals de vorige keer op de Krim mannen in Russische uniformen gekocht in de legerstock op de hoek.
    Poetin kan dit zelfde excuus gebruiken als toen.

Plaats een reactie

Delen