||Protest in 2021 ter ondersteuning van de illegalen © Joel Hoylaerts/Photo News||- Grève de la faim de 3 Belges en soutien aux demandeurs d'asile afghans de l'Eglise du Béguinage)

Justitie

Kerkfabriek zet illegalen uit Brusselse Begijnhofkerk

Maarten Sirre

De kerkfabriek achter de Brusselse Begijnhofkerk, waar de organisatie ‘House of Compassion’ zich bevindt, heeft besloten dat de bezetting van het gebouw ten einde loopt. De bezetting, die al sinds januari 2021 aan de gang is, is een actie van zogenaamde ‘sans-papiers’ om hun regularisatie te eisen. Vorige zomer kwam het zelfs tot een hongerstaking onder de betogers. Die leidde tot een akkoord met staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V). We vroegen hem en voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) om commentaar.

House of Compassion, de organisatie die de Brusselse Begijnhofkerk “een nieuwe bestemming geeft”, heeft bekendgemaakt dat de illegale migranten tegen 28 februari om 17 uur het pand moeten verlaten. In januari van dit jaar maakte de priester van de Begijnhofkerk Daniël Alliët bekend dat het niet langer kon op deze manier. De meeste illegalen waren al vertrokken. Er bleven nog een twintigtal bezetters over in de kerk. Zij waren niet tevreden met het bereikte akkoord met Sammy Mahdi. Men dacht dat een hele groep illegalen papieren zou krijgen, maar er kwam een onverwachte hoeveelheid afwijzingen voor in de plaats. “Vandaag voelen zij en wij ons dan ook erg bedrogen wanneer we zien hoeveel negatieve antwoorden er komen”, aldus Alliët. De kerk is bovendien niet geschikt om de winter in door te brengen. Om die reden werden de illegalen al in januari opgeroepen het kerkgebouw te verlaten.

Restauratiewerken

Na die oproep verkasten de resterende illegalen naar een leeg pand elders in Brussel. Uiteindelijk besloten enkele sans-papiers om dan toch terug de kerk te bezetten en de politieke actie te hervatten. Dit zou echter niet goed uitkomen voor de kerkfabriek. Die wenst namelijk aan restauratiewerken te beginnen, mede door de geleden schade tijdens de vorige bezetting. De wetsovertreders werden deze keer dus niet met open armen ontvangen. Volgens priester Alliët biedt een verdere bezetting sowieso geen oplossing.

Het betekent echter niet het einde van de hulpverlening aan illegale migranten door House of Compassion. “Wij blijven mee opkomen voor de rechten van mensen zonder papieren”, laat de organisatie weten. Ze vinden ook dat we meer moeten kijken naar “onze buurlanden”. “Wie [in Duitsland] 5 jaar verblijft, krijgt er een jaar de tijd om werk te vinden of een opleiding in een knelpuntberoep te starten. Ook België kan dit.”

Francken: “Beleid zorgt voor aanzuigeffect”

Aan PAL NWS vertelt voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken dat het ironisch is dat het House of Compassion de sans-papiers op straat gaat zetten. “Daniël Alliët heeft ze er tenslotte zelf binnengelaten hé.” Francken hekelt hoe de regering de hele situatie heeft aangepakt. “Ik heb tijdens mijn periode ook zo’n situaties meegemaakt, maar toen was de regering unaniem en duidelijk. We zeiden met z’n allen ‘neen’. Op dit moment zegt Mahdi ‘neen’ en de andere partijen zeggen wat anders. Dit beleid zorgt echt voor een aanzuigeffect.”

De woordvoerder van huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi reageerde ook. “De kerk is privé-eigendom“, klinkt het.
Staatssecretaris Mahdi hoopt dat mensen zich neerleggen bij wat al heel vaak is gezegd: er is een humaan beleid dat wordt verder gezet, maar er kan geen sprake zijn van een soepelere behandeling van mensen die in hongerstaking gaan om papieren af te dwingen. Onlangs heeft de rechter ook beslist dat de dossiers verder konden behandeld worden. Daar is hij met zijn diensten mee bezig om mensen zo snel mogelijk een beslissing te geven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




2 gedachten over “Kerkfabriek zet illegalen uit Brusselse Begijnhofkerk”

  1. In een moskee of een synagoge zouden ze het niet gedurfd hebben want dan zouden ze “islamofobie” of “antisemitisme” te horen gekregen hebben maar vermits “christofobie” toch blijkbaar discriminatoir niet lijkt te verschijnen in de trefwoorden lijst van Unia…..

Plaats een reactie

Delen