Joe Biden. Foto Shutterstock.

Joe Biden. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Overleg met Rusland in Berlijn gefaald, Biden maakt zich klaar voor oorlog

Ruben Notteboom

De Amerikaanse president Joe Biden maakt zich klaar voor een oorlog met Rusland en roept alle Amerikaanse burgers in Oekraïne op het land te verlaten. Dat doet hij nadat een urenlang overleg in Berlijn gefaald is.

In een interview met NBC News maakt Biden zich zorgen. Hij roept alle Amerikanen in Oekraïne op het land onmiddellijk te verlaten. Alle gesprekken met Rusland lijken momenteel te falen en Biden vreest dat deze diplomatieke crisis binnenkort kan uitmonden in een militair conflict.

Biden vreest dat situatie uit de hand kan lopen

Volgens Biden is de situatie anders en kunnen dingen “snel uit de hand lopen”. De Amerikaanse president vreest voor een Russische invasie. “Als de Verenigde Staten en de Russische Federatie op elkaar beginnen te schieten, zou dat een wereldoorlog betekenen. De wereld zag er nog nooit zo uit als nu.”

Biden wil vermijden dat Amerikaanse soldaten het vuur moeten openen tijdens een invasie, zelfs niet om Amerikanen te evacueren. “Hoe zouden we ze (Amerikaanse staatsburgers, red.) zelfs moeten vinden? Ik hoop dat hij (Vladimir Poetin, red.) niet dom genoeg is om binnen te vallen. En als hij dat wel is, hoop ik dat hij toch slim genoeg is niets te doen wat een negatieve impact zou hebben op Amerikaanse burgers. Ik heb hem dat gezegd. Ik hoefde het hem niet zeggen. We hebben het daarover gehad en hij weet het.”

Amerikanen moeten Oekraïne verlaten

“We hebben te maken met enkele van de grootste legers ter wereld. Het is een bijzondere situatie en de dingen kunnen snel uit de hand lopen. Amerikanen in Oekraïne moeten het land verlaten”, besluit Biden. Het is niet duidelijk of Rusland effectief zal binnenvallen. Moskou beweerde eerder dat het land geen oorlog wil, maar een Oekraïens NAVO-lidmaatschap zou de geopolitieke belangen van Rusland schaden. Het Kremlin ziet dat als een enorm veiligheidsrisico en wil dat koste wat kost vermijden.

Vanuit Oekraïne is het zeer makkelijk om Rusland binnen te vallen. Dat is in de geschiedenis al vaak gebeurd. Vladimir Poetin noemde het uiteenvallen van de USSR al eens een “grote, geopolitieke ramp”. Hij wil de Russische grenzen veiligstellen en ervoor zorgen dat het land niet zomaar aangevallen kan worden. Daarom is een neutraal Oekraïne, of een Oekraïne binnen de Russische invloedsfeer, zo belangrijk voor Moskou.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

14 gedachten over “Overleg met Rusland in Berlijn gefaald, Biden maakt zich klaar voor oorlog”

  1. Wat zijn de woorden van Biden eigenlijk waard ? Bij elk live-optreden is zijn mentale aftakeling steeds duidelijker zichtbaar. Biden is gewoon een trekpop van de globalisten in Washington. Putin moet ook luisteren naar deze globalisten, want zijn olie en gas worden betaald in dollars.

  2. Moest Trump nog president zijn was het nooit zover gekomen Biden is een lomp zwak kalf niet in staat voor president te zijn Door de democraten hun bedrog tijdens de verkiezingen is het land nu in gevaar .Hier is dat hetzelfde niet op oorlogsniveau maar financieel het kon niet op nu is het op vooraleer het er is

  3. België werd destijds ook als een bufferstaat gecreëerd, wat niet heeft belet dat het in 1914 werd overrompeld.
    Ook kletst Biden maar wat. Een sterke president van een minder verscheurde USA zou op Poetin meer indruk maken.

  4. Wat gek dat dezer dagen iedereen zich zorgen maakt om Rusland. Rusland is geen gevaar. De communistenstreken situeren zich vandaag eerder in de buurt van het Witte Huis.

  5. Is de mening van Oekrainers, burgers in Donetsk en Loegansk al ooit in beeld mogen komen? Als Biden meent het lot van die mensen en onrechtstreeks van een groot deel van Europa te moeten bepalen, is hij een grote agressor. Zoals we de Democraten kennen: conflictstokers in andere contreien, het is nooit anders geweest.

  6. Mag ik dat even corrigeren? De buffer werd gecreëerd tegen Frankrijk ter bescherming van de haven van Antwerpen. Hij werkte ook in 1914 vermits het Belgisch leger op Belgisch grondgebied de ganse oorlog stand gehouden heeft. Tijdens de 2de oorlog brak het Belgisch front door foute politieke beslissingen van de Belgische regering Pierlot-Spaak, die Hitler blindelings vertrouwde en bijstand weigerde van de geallieerden tot 10 mei 1940, wanneer het te laat was.

  7. België heeft in W.O. I inderdaad stand gehouden, achter de IJzer, maar de oorlog en de bezetting hebben over de rest van het land wel hun sporen nagelaten.
    Een bufferstaat is geen eeuwige waarborg tegen het overschrijden of de overrompeling door een van de oorlogvoerende mogendheden, noch tegen tactische fouten van eigen bevelhebbers. Dit geldt evenzeer voor Oekraïne nu als voor België toen.

  8. Het is nochtans simpel : zolang het Amerikaans militair-industriëel complex grote winst kon maken met de oorlog in Afghanistan, heeft het daar materiaal voor geleverd. Nu de dividenden gedaald zijn, hebben ze zich na 20 jaar teruggetrokken en zoeken ze een nieuwe ‘uitdaging’ voor hun beleggingen.

  9. Nieuwe poging. De Belgische buffer werd gecreëerd door de conferentie van Londen als reactie tegen Frankrijks annexatieplannen. Zonder de buffer had België nooit het licht gezien en waren onze contreien (Vlaanderen en Wallonië) vanaf 1831 opnieuw Franse departementen. In 1940 heeft de nazibezetter rekening gehouden met de Belgische politieke realiteit en zijn instellingen.

Plaats een reactie

Delen